open-navfaktor-logo
search
Udruženje poslodavaca
Smailbegović: Još čekamo da Elektroprivreda BiH ponudi nove ugovore za električnu energiju
Poslodavcima u Federaciji Bosne i Hercegovine Elektroprivreda BiH još uvijek nije ponudila nove ugovore o cijeni električne energije, kazao je za Faktor Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca u Federaciji BiH.
19.01.2022. u 13:45
get url
text

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine 7. januara donijela je Odluku kojom ograničava tokom 2022. godine povećanje cijena snabdijevanja električnom energijom kvalifikovaih kupaca do 20 posto maksimalno, u odnosu na prethodnu godinu. To se odnosi za ugovore s godišnjim trajanjem i duže.

VEZANI TEKST - Smailbegović: Pojedinim privrednicima struja je poskupjela 240 posto, uništit će privredu

Obračunavanje rezervnog snabdijevanja 

Odluci je prethodilo donošenje izmjena Zakona o električnoj energiji u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Naime, razlog izmjena zakona i donošenja odluke je što je Elektroprivreda BiH u posljednja tri mjeseca 2021. godine privrednicima po isteku starih ugovora, slala nove ugovore u kojima je cijena električne energije bila viša za 150, 200, pa i 300 posto.

- Mi još čekamo od Elektroprivrede da ponudi nove ugovore u skladu sa Zakonom i odlukom Vlade Federacije BiH, međutim ne dobijamo te ugovore. Kontaktirao sam direktora, oni pripremaju tekstove... Najavio je da će za prvih šest dana ove godine, do kada nije stupio na snagu Zakon, obračunati rezervno snabdijevanje. A to znači da je 20 posto skuplje u odnosu na neko tržištno. Ali dobro, tih šest dana, od njih su četiri neradna, tako da ne vidim da će time neko nešto dobiti ili izgubiti. Svi čekamo ugovore, dakle i oni koji su imali potpisane i koji nisu, koji su istekli. Ja bih rekao da je velika većina kompanija ili više od 90 posto, bez ugovora - govori nam Smailbegović.

Dodaje kako se nadaju svaki dan da će Elektroprivreda BiH odreagovati.

Upitali smo šta je sa već potpisanim ugovorima u kojima je cijena električne energije u odnosu na raniji ugovor viša za 200, 250 ili 300 posto.

Od 6. januara uvođenje cijena u okvire Odluke Vlade FBiH

- To bi trebalo da se aneksira. Prema našem razumijevaju, stupanjem na snagu zakona, treba da se uvedu nove cijene električne energije. Ko je potpisao, ko je platio, do 6. januara platio je, tu nemamo mogućnost da intervenišemo i to je tako. Ali od 6. januara trebalo bi da se ugovori anektiraju i cijene uvedu u okvire koje je Vlada FBiH dala. Mi tako očekujemo - govori nam Smailbegović.

Iz Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH do objave ovog teksta nije odgovoreno na naš upit šta će biti sa starim ugovorima za električnu energiju i kada će nove ugovore sa korigovanim cijenama ponuditi poslodavcima, privrednicima, u FBiH.

Podsjećamo, Zakon o dopuni Zakona o električnoj energiji stupio je na snagu 6. januara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.