open-navfaktor-logo
search
Želje i mogućnosti
Smailbegović: Minimalna plaća od 1.000 KM je moguća uz izmjenu seta zakona, i to eventualno od 1. jula
Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović kaže kako minimalna plaća od 1.000 KM u Federaciji nije nešto što je nerealno, ali da prethodno mora da se donese set zakona.
12.10.2023. u 08:13
get url
text

Poručuje da bi pri postojećem opterećenju na poslodavce taj iznos minimalne plaće bio poguban za bh. ekonomiju i za posljedicu bi imalo otpuštanje više hiljada radnika.

Otpuštanje 50-60 hiljada radnika 

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, Vojin Mijatović, najavio je da će Federacija Bosne i Hercegovine od 1. januara 2024. godine imati najveću minimalnu plaću u regij, 1.000 KM i najniže opterećenje na plaće od 28 posto.

VEZANI TEKST - Mijatović: Od 1. januara minimalna plaća u FBiH 1.000 KM

Trenutno minimalna plaća iznosi 596 KM a opterećenje na plaće 41,5 posto.

- Ma vidite, tema minimalne plaća od 1.000 KM je stara. Dakle, SDP je to imao i u svojoj predizbornoj kampanji i oni su poprilično forsirali taj iznos. Vidite, 1.000 KM pod ovim uvjetima, sadašnjim Zakonom o doprinosima, sa opterećenjem kakvo danas imamo je nešto što bi bilo pogubno za bh. ekonomiju. Mislim da bi najmanje 50-60 hiljada ljudi ostalo bez posla.

Međutim, ukoliko se to upakuje u jedan paket, set fiskalnih zakona (zakoni o porezu na dohodak, doprinosima, minimalnoj plaći), mislimo da tu treba ugraditi i izmjene Zakona o porezu na dobit i onda uz proširenje poreske osnovice, smanjeno opterećenje na plaće, 1.000 KM je nešto što nije nedostižno i što bi se moglo - govori Smailbegović.

Kaže da treba napraviti nekoliko izuzetaka, kada se radi o novom zapošljavanju, pripravnicima.

- Sljedeće pitanje je početak primjene tog zakona. Mijatović je naveo 1. januar 2024. godine. Moguće je u toku naredne godine ali 1. januara, ne vidim načina kako. U optimalnoj varijanti zakoni bi se možda i mogli donijeti do Nove godine ali u svakom slučaju za početak primjene treba prvo Federalnom ministarstvu finansija da izradi sve podzakonske akte, pravilnike , obrasce, da ih uskladi sa novim zakonima.

Druga stvar, Porezna uprava mora primijeniti svoj softwer, kompanije koje obračunavaju plaće također moraju promijeniti softwere i prilagoditi novom zakonu. Za to će trebati nekoliko mjeseci. Porezna uprava je rekla šest do osam mjeseci. Ali evo da kažemo da je potrebno šest mjeseci i to bi eventualno moglo početi sa 1. julom u najoptimalnijoj varijanti - kaže Smailbegović.

Upitali smo kako bi tih 1.000 KM minimalne plaće utjecalo na javni sektor.

Automatski će rasti i prosječna plaća 

- E to je sljedeći problem. Oni bi morali izmijeniti čitav jedan set zakona, propisa, kolektivnih ugovora... Postoje indicije da se invalidnine i naknade za borce vežu za minimalnu plaću i to bi značajno povećalo te rashode, mislim da to Budžet FBiH ne može izdržati.

Dakle, pored ova četiri zakona o kojima sam govorio bit će potrebno izmijeniti i još jedan set zakona, propisa možda čak kolektivnih ugovora. Imate mnogo tih socijalnih davanja pa i u konačnici nekih plaća koje se vežu ili za minimalnu plaću ili prosječnu - kaže Smailbagović i dodaje:

- Kod rasta minimalne plaće koja bi se zakonom definisala automatski će rasti i prosječna plaća iz mjeseca u mjesec i to prvo kroz povećanje minimalne plaće a druga stvar, kroz proširenje osnovice.

Po novom zakonu, u plaću bi se uračunale i danas neoporezive naknade ili velika većina njih. Ali koncept je da u plaću uđe topli obrok, prijevoz, regres, sve što su do sada bile neoporezive naknade u budućnosti bi to imao karakter plaće. I naravno da će to odmah podići prosječnu plaću i ona automatski ide na 1.500 KM, vjerovatno za mjesec, dva 1.600-1.700 KM a danas je 1.200 KM.

Odgovorio je na pitanje da li će svi poslodavci u realnom sektoru morati podići radnicima 1.000 KM

Zakon vrijedi za sve 

- Obavezuje ih zakon. Danas je to uredba o minimalnoj plaći i mi smo u obavezi da isplaćujemo minimalnu plaću koja je 596 KM plus porez na dohodak što je 630 KM. To je obaveza. Oni bi ovo pretvorili u zakon. Minimalna plaća je zakonska obaveza.

Inicijativa da minimalna plaća u Federaciji BiH iznosi 1.000 KM je zapravo Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH)

- Mnogo je truda uloženo u to da naša inicijativa dođe do svakog nadležnog u FBiH kako bi bila usvojena i prošla kroz neophodnu proceduru. Dolaskom nove Vlade Federacije BiH posljednjih mjeseci su se aktivnosti pojačale tako da je postalo realno da zakon o minimalnoj plaći bude usvojen u najkraćem roku.

Iako je iznos od 1.000 KM pokrivao polovinu potrošačke korpe u vrijeme kada smo pokrenuli inicijativu a danas trećinu, svakako da će povećanje minimalne plaće na taj iznos predstavljati ogroman iskorak u pružanju veće ekonomske sigurnosti desecima hiljada radnika koji trenutno primaju 596 KM minimalne plaće. Također će pomoći i svima onima čija mjesečna plaća iznosi 700 ili 8.000 KM - govori za Faktor Selvedin Šatorović predsjednik SSSBiH i dodaje:

- Vjerovatno nam je svima poznato da Zakon ima veću pravnu jačinu od kolektivnog ugovora i da vrijedi za sve, tako da će njime biti pokriveni svi radnici i radnice u FBiH. Već sada imate poslodavaca i u privatnom sektoru koji su prihvatili inicijativu SSSBiH i svojim zaposlenim povećali plaću. Oni su shvatili da samo tako mogu zadržati kvalitetne radnike i osigurati sebi ostvarivanje profita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.