open-navfaktor-logo
search
"Korona-zakon"
Smailbegović: Poslodavci moraju dostaviti dokaz o uplati doprinosa, šta je još potrebno od dokumentacije
Počela je primjena Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, nastalih usljed situacije s koronavirusom u FBiH. Porezna uprava Federacije Bosne i Heregovine ima rok do 19. maja da na svojoj web stranici objavi upute poslodavcima kako će ostvariti pravo na subvencioniranje doprinosa. Ipak, već sada se znaju neki od kriterija.
11.05.2020. u 18:37
get url
text

Naime, poslodavci moraju kod apliciranja dostaviti dokaz o uplati doprinosa zaključno s februarom. Oni koji do tog trenutka nisu redovno uplaćivali doprinose nemaju pravo na subvenciju.

Porezna provjerava pad prometa 

- Prvobitno je bio uspostavljen rok za apliciranje, do 10. maja, ali sada je to Vlada FBiH produžila do 29. maja. Zašto Poreznoj upravi treba tih 10 dana, ne znam, ja sam imao zvaničnu informaciju da je sve spremno i da će oni objaviti obrazac za poslodavce isti dan čim se zakon objavi u Službenim novinama FBiH, a zakon je objavljen prije nekoliko dana - govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Upitali smo Smailbegovića šta poslodavci moraju dostaviti od dokumentacije kako bi dobili subvenciju na doprinose.

- Ono što je meni poznato jeste da će se online aplicirati. Trebaju dostaviti dokaze da su uplaćeni doprinosi zaključno sa februarom. Mislim da mora poslati dokaz da je uplatio neto plaću. Ako je to minimalac, dovoljna je neto plaća, a ako je više od minimalne, onda treba dokaz da je uplatio razliku doprinosa. I onda će Porezna uprava provjeriti pad prometa preko svog servera, fiskalizacije, i onda će ona davati nalog Ministarstvu finansija FBiH da se direktno uplaćuju doprinosi na ime "te i te firme" ako poslodavci ispune uvjete. To je otprilike ta neka posljednja verzija - govori nam Smailbegović.

Subvencija za doprinose po radniku iznosi mjesečno 244,85 KM i to za penziono-invalidsko osiguranje 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

- Dakle firme zahtjeve za subencioniranje podnose Poreznoj upravi, a Porezna selektira i kaže: "Ova firma ispunjava uvjete", šalje Vladi FBiH koja plaća doprinose. Znači, neće oni prebacivati novac firmama pa da se vrti, nego će direktno Vlada FBiH uplaćivati u fondove, odnosno, Ministarstvo finansija. Danas se ljudi tek upoznaju s tim jer je u petak objavljen zakon. Očekivao sam da će Porezna uprava već izaći s jasnim uputstvima - govori Smailbegović.

On je prokomentirao i ranije najave premijera Federacije BiH Fadila Novalića da će ovim zakonom biti obuhvaćeno 350.000 ljudi.

Mislim da će biti cifra ispod 300.000 ljudi 

- Vidjet ćemo, ali ja mislim da je ta cifra prenapuhana. To je stvar procjene. Ja mislim da to ne bi smjelo preći 300 hiljada. Otprilike je nekih 400.000 zaposlenih u kompletnom realnom sektoru. Znači, banke, odnosno, finansijske institucije su izuzete. Imate kriterij pada prometa za 20 posto, gdje će jedan dio firmi otpasti, jer ima ih koji nisu imali pad prometa. I, treća stvar, neke loše firme koje nisu redovno plaćale doprinose, ni oni neće imati pravo. Morate zaključno s februarom imati uplaćene doprinose. Mislim da bi to trebala biti cifra ispod 300 hiljada, ali evo ne znam, vidjet ćemo - rekao nam je Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.