open-navfaktor-logo
search
O potezima Vlade FBiH
Smailbegović: Predložene izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak su pomak, ali...
Udruženje poslodavaca FBiH najnovije predložene izmjene Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak Vlade Federacije BiH smatra pomakom, ali ipak tipuje na svoj prijedlog da se u ovoj godini omogući povećanje plaća do 400 KM na način da se taj "dodatak" oporezuje sa 11 posto za penzijsko i invalidsko osiguranje.
14.01.2023. u 07:48
get url
text

Vlada FBiH je predložila smanjenje stope doprinosa na 31,5 posto, a koji su sada 41,5 posto, a čiji bi početak primjene bio 1. januar 2024. godine. Također, utvrdila je amandmane na Prijedlog zakona o porezu na dohodak u smjeru da se dohodak do 1.000 KM ne oporezuje.

"Sve skupa nisam optimista"

VEZANI TEKST - Predloženo smanjenje stope doprinosa i izmjena zakona radi rasterećenja obaveza poslodavaca

- Tu se radi o dva zakona koji su četiri-pet godina u Parlamentu FBiH i koji do danas nisu izglasani. Ovdje je sada Vlada FBiH napravila jedan update (dopunu) tih zakona. U međuvremenu se promijenila situacija i sa plaćama. Prve kalkulacije su rađene, mislim, na bazi 2017. i 2018. godine, a mi smo u 2023. godini. I oni su sada napravili jednu rekalkulaciju i rekli da je moguće sada dodatno da se spuste stope i umjesto predloženih 32,5 na 31,5 posto i da se podigne neoporezivi dio u porezu na dohodak sa 800 KM na 1.000 KM.

To je u svakom slučaju neki pomak. Međutim, s obzirom na čitavu političku situaciju koju imamo u Federaciji, na neku parlamentarnu većinu koja će biti ili neće. Sve skupa nisam optimista da će ovo ići jer stoji već pet godina - govori nam Adnan Smailbegović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja poslodavaca FBiH.

Dodaje kako su i dalje poslodavci stava da su stope doprinosa još visoke.

- Može to ići i na 30 posto, čak u ovoj situaciji i ispod toga. Ono što se ne spominje iz Vlade FBiH jeste da je proširena porezna osnovica tako da to smanjenje od 10 posto će se ustvari na niskim plaćama izgubiti. Jedna od glavnih mana ovog zakona je to što na plaćama od nekih 600 KM ili 700 KM imate značajan dio neoporezivih naknada, topli obrok, regres, prijevoz koji su sada već na nivou 300 KM.

Dakle, radnik sada ide sa 1.000 KM kući, a oporezivo mu je 700 KM. Sa ovim stopama svih 1.000 KM koje dobije će biti oporezivo. Tako da on neće imati rasterećenja na niskim plaćama. Na visokim, ako je plaća 3.000 KM, ovih 300 KM je svega 10 posto udjela, a 300 KM na 700 KM je trećina udjela. Tako da mana ovog zakona je što minimalno ili nikako ne rasterećuje niske plaće čak na najnižim plaćama je i dodatno opterećenje, a ustvari rasterećuje visoke plaće - govori Smailbegović.

Zbog svega nemaju velika očekivanja.

"Rasteretiti cijenu rada"

VEZANI TEKST - Smailbegović: Povećanje plaća do 400 KM ne bi išlo "preko leđa" federalnog budžeta

- Pokušavamo da 2023. godinu riješimo sa našim prijedlogom privremenog zakona koji bi omogućio povećanje do 400 KM sa nekim simboličnim doprinosima. Mislimo da je to neko rješenje koje bi u ovoj godini omogućilo značajnije povećanje plaća, da se koliko-toliko rastereti cijena rada. Na to se i premijer FBiH Fadil Novalić pozitivno oglasio. Očekujemo da će naš prijedlog proći i u Parlamentu FBiH - govori Smailbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.