open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Smajić: Napustit ćemo sjednicu, SNSD-ov zakon o Ustavnom sudu BiH neće proći Dom naroda
Zakon o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kojim SNSD želi "izbaciti" strane sudije iz ovog suda, sigurno neće proći Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazao nam je Džemal Smajić (Stranka za BiH), delegat u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda bh. Parlamenta.
17.09.2023. u 15:02
get url
text

- Nema drugog rješenja nego da tri delegata iz Kluba Bošnjaka ne dođu ili da napuste sjednicu. Tada ne bi bilo kvoruma. Mislim da će tako i biti, da ćemo napustiti. Iako bi to bila blokada rada Doma naroda, usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH kakav želi SNSD bi išlo na štetu države - dodao je Smajić.

Pojasnio je da, po proceduri, u slučaju da ostanu na sjednici, bez obzira što bi delegati iz Kluba Bošnjaka iz opozicije glasali protiv, zakon bio usvojen jer vladajuće stranke ("Trojka", HDZ, SNSD) imaju većinu.

Na pretprošloj sjednici Doma naroda Parlamenta BiH je delegat Želimir Nešković (SDS) tražio da na dnevni red bude uvršten njegov Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH po hitnoj proceduri. 

VEZANI TEKST - Nešković i Špirić zatražili razmatranje zakona o Ustavnom sudu BiH, Džaferović zaprijetio napuštanjem sjednice

- Predloženo je da tu ne bude stranih sudija, da mora biti po jedan sudija iz reda svakog konstitutivnog naroda, dakle da sud bude po etničkom principu, što je nezamislivo da se jedna takva institucija podvede pod etnički princip - rekao je Smajić. 

Tada je Šefik Džaferović (SDA), predsjedavajući Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda, na sjednici upozorio da će svih pet delegata iz kluba napustiti sjednicu ako Neškovićev prijedlog zakona uđe na dnevni red.

No tada je i Dragan Čović, lider HDZ-a i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, kazao da je svakako u planu da zakon o Ustavnom sudu BiH tokom septembra bude razmotren u Vijeću ministara BiH i upućen u parlamentarnu proceduru. 

- Zbog ovoga ja mislim da će se zakon prvo naći na Zastupničkom domu, pa onda doći do Doma naroda. Nema drugog rješenja nego da, kada dođe, napustimo sjednicu - ponovio je Smajić. 

Naglasio je da je ovaj zakon zadnji cilj Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i entiteta RS. 

- Ako ovlada Ustavnim sudom, onda nema prepreke za secesiju, iskoristio bi državnu imovinu, za zaduženje. Ne bi ga niko zaustavio - istakao je Smajić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.