open-navfaktor-logo
search
Zastupnica na udaru
Smajić u NSRS-u: Vojska RS-a je presuđena za genocid; srpski zastupnici: Povucite riječ, vi nas mrzite
Begija Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj skupštini bh. entiteta Republike Srpske (NSRS), našla se na današnjoj sjednici u Banjoj Luci na udaru srpskih zastupnika nakon što je kazala da je Vojska RS-a presuđena za genocid.
09.02.2022. u 12:35
get url
text

VEZANI TEKST - Smajić: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu BiH

Smajić je replicirala zastupniku Nebojši Vukanoviću na njegovo prozivanje nekadašnjeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića.

- Duraković je reagovao zato što ste jučer bili u uniformi VRS-a koja je presuđena za genocid u Srebrenici. Ne osuđujem srpski narod za zločin genocida, ali očekujem od srpskog naroda da se distancira od onih koji su činili zločin - kazala je Smajić.

Uzvratio je Vukanović. 

- Bio sam u maskirnoj jakni bez ikakavih obilježja - rekao je Vukanović.

Zatim se Smajić našla na verbalnom udaru niza srpskih zastupnika.

- Ovo je skandalazono, morate se izviniti. VRS i danas čine žalosne Oružane snage BiH. Ako je neki pojedinac činio zločine, to nije sramota VRS-a. Vi primate plaću koju je osigurala ta vojska. Ne možete VRS nazivati genocidnom. Očekujem Vaše izvinjenje - kazao je Milan Petković, potpredsjednik NSRS-a.

VEZANI TEKST - Duraković: Vukanović u uniformi vojske RS-a odgovorne za genocid, mediji u FBiH od njega prave zvijezdu

Sonja Karadžić- Jovičević, potpredsjednica NSRS-a i kćerka ratnog zločinca Radovana Karadžića, također je pozvala Smajić da se izvini i kazala da je "otvorila vrata koja nije trebala".

I Milan Radović je također kazao kako je izjava zastupnice Smajić skandalozna.

- Ja sam nosio uniformu VRS-a. Nemate to pravo da radite. Povucite riječ, da li je to stav vaše stranke. Žao mi je žrtava u Srebrenici. Nisam čuo da vi žalite naše žrtve u Kravici - riječi su Radovića.

Igor Crnadak bio je posebno oštar.

- Molim te, Vukanoviću, nemoj se pravdati Begiji jer nas oni mrze. Nemamo se šta njima pravdati. Vojska RS-a nije presuđena nizašta - poručio je Crnadak.

Vojska Republike Srpske je u više haških presuda označena kao izvšilac genocida. Između ostalog, rješavajući po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije ( tužba pokrenuta 1993. godine protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije-SRJ ), Međunarodni sud pravde (ICJ) je utvrdio odgovornost Srbije zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, a istom presudom direktnim izvršiocima genocida označeni su Vojska i Policija Republike Srpske (RS).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.