open-navfaktor-logo
search
Traži reakciju Tužilaštva
Smajić: Uspostavljanje entitetskog VSTV-a je direktan atak na državu BiH
Begija Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Narodnoj Skupštini bh. entiteta Republike Srpske (NSRS) smatra da uspostavljanje entitetskog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća nije ništa drugo do pokušaj uspostavljanja kontrole nad pravosudnim sistemom na području manjeg bh. entiteta Republika Srpska i direktan atak na državu Bosnu i Hercegovinu.
08.02.2022. u 21:46
get url
text

Pozvala je Tužilaštvo BiH, nadležne domaće i međunarodne institucije da reaguju pravovremeno.

- Pravne formulacije da će zakon stupiti na snagu godinu dana od dana objavljivanja predstavlja samo pokušaj da se o ovom zakonu ne očituje Ustavni sud Bosne i Hercegovine. Međutim, ovo ne sprečava Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da konačno počne raditi svoj posao i procesuira one koji urušavaju ustavni poredak države Bosne i Hercegovine. Ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija kriza vlasti koja nas sve pogađa, nažalost, će se samo produbiti i odužiti. Zakon o entitetskoj agenciji o lijekovima će stupiti na snagu krajem ove godine, ukoliko se usvoji Zakon o entitetskom VSTV-u će stupiti slijedeće godine, tako da ukoliko ne bude odlučne reakcije kako domaćih institucija ali i međunarodne zajednice ova kriza će potrajati – istakla je Smajić.

Kada je riječ o Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji vlasti RS-a namjeravaju usvojiti po hitnoj proceduri, stava je da je takva aktivnost suprotna presudama Ustavnog suda BiH.

- Ovo je samo još jedan u nizu pokušaja vlasti u entitetu RS da ovlada državnom imovinom. Ono što nisu mogli jednim Zakonom u 2011. godini sada pokušavaju kroz više Zakona. Ironično se pozivaju na tumačenje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kao osnov za donošenje ovakvog zakona a pri tome u potpunosti ignorišu suštinu Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, a to je da je država nadležna da uredi pitanje državne imovine. Uporno se pozivaju na član 68. Ustava RS, a koji kako znamo iz Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne daje nadležnost entitetu da raspravlja o državnoj imovini. Na primjer, ovim Zakonom nedavna Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da šume nisu vlasništvo entiteta Republika Srpska u potpunosti se anulira, jer će prema ovom Zakonom šume postati vlasništvo entitetskih preduzeća – ističe Smajić, zastupnica Stranke za Bosnu i Hercegovinu u NSRS-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.