open-navfaktor-logo
search
Pronađena u Kreševu
Smajlović: Medvjedica je u teškom stanju, uključili smo svu terapiju, naredna 24 sata su odlučujuća
Medvjedica koja je u subotu pronađena u kamenolomu u Kreševu prevezena je jutros u prostorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu i nalazi se u veoma je teškom stanju.
25.05.2020. u 16:21
get url
text

Ovu informaciju potvrdio nam je prof. dr. Muhamed Smajlović, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, dodajući kako je prebacivanje medvjedice pomogao Zoran Čegar, načelnik uniformisane policije FUP-a i bivši komandant specijalne policije,

- Na osnovu krvnih parametara i enzima jetre zaključili smo da je medvjedica otrovana, ali to još uvijek nije sto posto utvrđeno. Nažalost, u jako teškom je stanju i male su šanse da preživi. Rekao bih da su naredna 24 sata presudna. Smještena je u poseban boks na Fakultetu, utopljena sa uključenom ifuzijom. Sva potrebna terapija je uključena i to je ono što smo mi mogli uraditi. Stalno je pod nadzorom veterinara, a maloprije mi je javljeno da joj je stanje malo bolje – kazao je Smajlović.

VEZANI TEKST - Nihad Fejzić o spašavanju medvjedice: Nadamo se da će preživjeti

Smajlović je kazao da su dva mladunca medvjedice pronađena i u stabilnom stanju.

- Oni su u Kreševu gdje im je tamošnja veterinarska stanica obezbijedila smještaj jer se radi o zaštićenoj vrsti – dodao je Smajlović.

Dekan je dodao da ovo nije prvi slučaj trovanja medvjeda u našoj zemlji. Kaže kako su navodno do sada na području entiteta RS zabilježena tri slična slučaja.

- Ovo nije ništa neobičnom, jer se medvjedi, u potrazi za hranom, znaju spuštati do naselja, kopati po smeću u kojem može svašta biti. Ne znamo čime je otrovana, jer je za to potrebna cijela forenzika, a Veterinarski fakultet nije opremljen za ovakve slučajeve. Ponavljam, mi ćemo učiniti sve da je spasimo I da kraj ove priče bude sretan, ali nije sve u rukama veterinara – kazao je Smajlović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.