open-navfaktor-logo
search
Kadrovi
Smijenjen ministar privrede BPK Mithat Hadžiomerović, novi ministar Zijad Briga
Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj sjednici većinom glasova sa funkcije ministra privrede razriješila je Mithata Hadžiomerovića (Nova politička inicijativa), a na ovu poziciju imenovan je Zijad Briga, takođe kadar ove stranke.
20.03.2023. u 15:19
get url
text

Do razrješenja Hadžiomerovića koji se trenutno nalazi na bolovanju, došlo je na prijedlog premijera BPK Goražde Edina Ćulova, a na temelju dopisa NPI koja je dio parlamentarne većine.

U dopisu se, između ostalog, navodi da je Hadžiomerović duže vrijeme spriječen da obavlja dužnost ministra privrede BPK Goražde.

- Kako se radi o kompleksnom ministarstvu koje mora da opslužuje potrebe građana, prinuđeni smo da izvršimo zamjenu lica koje obavlja dužnost ministra privrede. Ulazimo u vrijeme u kojem ministarstvo privrede mora da pripremi i realizuje programe i projekte bitne za BPK Goražde i građane te da se u ministarstvu privrede pokušaju uspostaviti normalni uvjeti za rad – navodi se, između ostalog, u dopisu.

Novoimenovani ministar za privredu Zijad Briga danas je položio i svečanu izjavu, a tokom obraćanja podsjetio je da je ovo četvrti put da polaže zakletvu za ministra u Vladi BPK u kojoj je prije desetak godina "obnašao funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi SDA, u dva mandata".

- Obećavam da ću svu energiju, znanje i iskustvo uložiti u cilju unapređenja života svih građana BPK bez obzira na nacionalnu, vjersku, stranačku ili bilo koju drugu pripadnost. I ranije sam kao ministar za boračka pitanja odgovorio svakom zadatku. Što se ovog resora tiče, dosta je urađeno u sektoru privrede koja je okosnica razvoja cijele jugoistočne Bosne, a i sada u složenoj političkoj situaciji, investicije nisu prekinute. Znamo da je poljoprivreda u strmoglavom padu i u tom pravcu moramo stvarati bolji ambijent da iskoristimo potencijale koje BPK Goražde ima. Nadam se uspješnoj zajedničkoj saradnji – poručio je Briga.

Skupština BPK trenutno raspravlja o prijedlogu odluke o utvrđivanju Kalendara obilježavanja značajnih događaja, datuma i ličnosti iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, u BPK Goražde.

Na dnevnom redu su i prijedlog odluke o utvrđivanju niskoakumulativnih djelatnosti tradicionalnih i starih zanata BPK za 2023. godinu, prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju Sportsko-rekreativnog centra-streljane.

Predviđeno je i razmatranje prijedloga odluke o utvrđivanju industrijske zone "Vinčica" na području Općine Pale u Federaciji Bosne i Hercegovine, kao i izvještaja o izvršenju sankcija organa iz člana 3. Zakona o izvršenju sankcija u BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.