open-navfaktor-logo
search
Burna sjednica
Smijenjeno rukovodstvo Općinskog vijeća Novo Sarajevo, načelnik Tanović progovorio o torturi, ucjenama...
Načelnik Općine Novo Sarajevo saopćio je na svojoj Facebook stranici da je jutros, u ranim jutarnjim satima, "nakon skoro dvije i po godine političke torture, ucjena i različitih opstrukcija, Općinsko vijeće Novo Sarajevo smijenjenilo predsjedavajućeg OV Roberta Plešea i dopredsjedavajućeg OV Nijaza Džaku.
10.06.2023. u 11:12
get url
text

- Ono što je između ostalog prethodilo ovoj odluci jeste i neusvajanje Izvještaja o radu OV za 2022. godinu, opstrukcije oko usvajanja budžeta za 2023. godinu, ali svakako i grubo kršenje zakona i procedura prilikom imenovanja Općinske izborne komisije (OIK) te posljedično tome nemogućnost sprovođenja izbora za Savjete mjesnih zajednica, čime smo postali jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja je uskratila pravo građanima da se na taj način uključe, odlučuju i pitaju se o svojim pravima. O tome se pričalo i tek će se pročati u narednim danima - naveo je Tanović na svome Facebooku.

Dodao je da se nekoliko interesantnih zaključaka moglo čuti na samoj sjednici, a na koje želi posebno da skrene pažnju kako bi javnost imala što jasniju sliku vezano za spomenuta dešavanja u OV Novo Sarajevo.

- Prije svega, želeći da izmanipulišu građane kao i bezbroj puta do sada općinski vijećnici NiP Novo Sarajevo su počeli da plasiraju spinove kako se u Novom Sarajevu okupila "nova većina", te kako iza neke "nove" koalicije stoji SDA, što ni u kom slučaju nije istina s obzirom na to da niti jedna opoziciona stranka niti klub nisu iskazali želju za tim, niti su, prema mojim saznanjima, donošenje ovakvih odluka, bilo čime međusobno "uvjetovali". Naprotiv. Niti je formirana nova većina, niti je ikada bilo govora o tome, niti je bilo ko i pomislio da će se naredni procesi odvijati bez vijećnika Naše stranke - naveo je Tanović i dodao:

- Ono što vijećnici NiP Novo Sarajevo očigledno i svjesno prikrivaju, te ne žele javno da kažu, jeste činjenica da u OV Novo Sarajevo već odavno ne postoji većina, možda još od dana kada se glasalo o imenu dvorane Goran Čengić, te im je veoma teško objasniti građanima svoj nerad i u tom smislu izostanak bilo kakvih rezultata u prethodne skoro tri godine.

Također, stvarajući galamu i bacajući prašinu u oči građanima, generirajući lažne afere, žele da sakriju i poraznu političku činjenicu da je pet od devet vijećnika Naroda i pravde od početka mandata napustilo ovaj klub, te sada djeluju unutar drugih političkih klubova ili samostalno. Da li se sličan scenario dogodio bilo gdje u Sarajevu? Nije.

Pored svega navedenog konstantno vršili pritisak na BH Blok (SDP,NS) kako na lokalnom, tako i na višim nivoima, kako bi ostvarili svoju dominaciju u čemu su, nažalost, zbog mešetarenja i ličnih interesa pojedinaca, imali podršku predsjedavajućeg OV koji je u konačnici zbog svega navedenog i smijenjen.

Tanović ističe da "manipultori iz NiP Novo Sarajevo nisu govorili da je formirana 'nova koalicija' kada su sakupljanjem, u žargonu rečeno, '16 ruku' mijenjali dopredsjedavajuću u Općini Centar (NS), ili kada su uskratili pravo (SDP) da zamijeni svog člana komisije u Novom Sarajevu.

- Lično ja sam se u nekoliko navrata usprotivio takvoj vrsti matematike i "gimnastike" kada je NiP htio po identičnoj matrici, kako su to učinili u Općini Centar, uz podršku pojedinaca Općinske organizacije Naše stranka Novo Sarajevo, da smijeni Roberta Plešea, o čemu je vrh Naše stranke itekako bio upoznat. Iza svega što se dogodilo na prethodnoj sjednici ne stoji niti jedna stranka, a posebno ne rukovodstvo ili bilo ko iz SDP-a. Iza svega stoje nezadovoljni vijećnici koji su u konačnici, zbog političke "torture" i nekorektnosti smijenili neefikasne rukovodioce OV - naveo je Tanović i dodao:

- Međutim, bez obzira na sve navedene okolnosti, vrijeme je, da se SDP na svim nivoima, krenuvši od općine na više, počne tretirati na način na koji zaslužuje, kao pobjednik prethodnih izbora i kao najveća i najodgovornija stranka koja je preuzela učešća u vlasti u FBiH. Građani su nam ukazali povjerenje i najmanje što očekuju od nas jeste da preuzmemo odgovornost i vođenje procesa, što u konačnici i činimo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.