open-navfaktor-logo
search
Za koga nas smatraju
Smiješna objašnjenja Špirića i Radmanovića za nesazivanje sjednice: "Vjerujte da oni i ne znaju šta je hakerski napad"
Od sjednica oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na kojima bi se konačno odlučilo o sniženju cijena goriva kroz privremenu suspenziju akciza nema ništa jer, sudeći prema objašnjenima koje su dali prvi ljudi Zastupničkog i Doma naroda, aktuelni parlamentarci ne mogu i ne znaju raditi bez interneta i izborna kampanja je važnija od života građana.
27.09.2022. u 07:40
get url
text

Tako je Nikola Špirić (SNSD), predsjedavajući Doma naroda, naveo "objektivne razloge" pa kazao da još nije moguć pristup informacionom sistemu Parlamentarne skupštine BiH zbog hakerskog napada, ali i da bi bio doveden u pitanje kvorum s obzirom na to da su delegati u finišu izborne kampanje.

I Nebojša Radmanović (SNSD), predsjedavajući Zastupničkog doma, obrazložio je kako nema uvjeta za sazivanje sjednice jer su svi zastupnici u izbornoj kampanji i da je i ranija praksa bila da nema sjednica tokom kampanje.

Na Parlament BiH se jeste 9. septembra desio hakerski napad, ali rade telefoni, svi materijali koji su potrebni da se usvoje izmjene Zakona o akcizama već su odavno u rukama parlamentaraca, glasati se može podizanjem ruku..., a i njihov posao nije učešće na predizbornom skupu već da rade u Parlamentu BiH za šta su jako dobro (pre)plaćeni. 

VEZANI TEKST - Još bez sjednica o ukidanju akciza na gorivo: Ima osnova za krivičnu prijavu protiv Radmanovića i Špirića

Komentirajući ovakva obrazloženja predsjedavajućih domova zašto nisu sazvali sjednice, Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, rekao je da su Špirić i Radmanović dio politike koja radi na tome da obesmisli instituciju državnog Parlamenta.

- Tako su počeli ovaj mandat, tako ga i završavaju. To su rušitelji rada državnog Parlamenta. Izborna kampanja ili bilo koji drugi razlog su samo njihova šminka za posao koji ima za cilj pokazati nefunkcionalnost i nerad državnog parlamenta – dodao je Đonlagić.

- Vjerujte da oni i ne znaju šta je to hakerski napad! Milorad Dodik (lider SNSD-a) im je naredio da "ruše" Parlament, a oni ponavljaju hakeri, hakeri – kazao je Đonlagić.

Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda, rekao je da hakerski napad nema nikakve veze sa sazivanjem sjednica.

- Ako su htjeli, mogli su kurirom. To je glupost. To nema ni u srednjem vijeku, to opravdanje. Glupost je i da to vežu sa izbornom kampanjom. To je samo opravdanje da to ne završe, što je na štetu građana – dodao je Miletić.

Mladen Bosić (SDS), delegat u Domu naroda, prokomentirao je da su to više nego smiješna objašnjenja.

- Radi se o završetku procedure i treba da traje deset minuta, samo da se izjasnimo da li se usvaja ili ne usvaja izvještaj zajedničke komisije, ne treba za to internet. A drugo objašnjenje da je izborna kampanja... Pa valjda je važnije da se uradi nešto značajno za građane nego da se u nekom selu održi predizborni skup. Može se sjednica zakazati u 10 sati ujutro, niko tada nema skup. To bi bila dobra kampanja i za njih – dodao je Bosić.

Istakao je da su ta objašnjenja bezvezna i da je namjera jasna, ali da ne zna otkud hrabrost da se tako krši Poslovnik o radu i uskrati delegatima pravo da zakažu sjednicu.

VEZANI TEKST - Parlamentarci mogu sjediti kući, a da im se računa kao rad u Parlamentu BiH

Naime, zakazivanje hitnih sjednica oba doma, na kojima bi se usvajanjem izvještaja zajedničke komisije usvojile izmjene Zakona o akcizama, zatražilo je 15 zastupnika Zastupničkog doma te pet delegata Doma naroda. Poslovnički su te sjednice morale biti zakazane u roku od tri dana, što nije ispoštovano.

Bosić je podsjetio da po poslovniku sada teče rok zamjeniku predsjedavajućeg da zakaže sjednicu. U Domu naroda zamjenici su Bakir Izetbegović i Dragan Čović, a u Zastupničkom domu to su Borjana Krišto i Denis Zvizdić.

Mada smo pitali je li to zastupnici ne mogu raditi bez interneta i da li izborna kampanja znači da se ne mogu donositi odluke važne za građane, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a BiH, odgovorio je da nije upoznat s tim aktivnostima, ne zna šta je odlučio kolegij i je li ispoštovan poslovnik.

- Ako se sjednica sazove, ja ću učestvovati – dodao je Lovrinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.