open-navfaktor-logo
search
Zima "pokazala zube"
Snijeg prekrio veći dio Bosne, evo gdje je donio probleme
Zbog intenzivnih sniježnih padavina i poledice usporeno je saobraćanje vozila, ali i otežano kretanje pješaka u većem dijelu Bosne, dok u Hercegovini pada kiša, javlja Anadolija.
21.01.2023. u 14:25
get url
text

Zimska služba KJKP "Rad" Sarajevo saopćila je da od ranih jutarnjih sati u subotu na terenu djeluje u skladu sa vremenskim prilikama. Kako su naveli, zbog intenzivnih sniježnih padavina prvo se čiste saobraćajnice prvog i drugog prioriteta, a kada se steknu uvjeti, čistit će se saobraćajnice trećeg i četvrtog prioriteta.

Prema riječima glasnogovornika preduzeća "Rad" Mirze Ramića, na čišćenju snijega na području Kantona Sarajevo uključena su 42 vozila, a angažirano je i 90 radnika koji ručno čiste snijeg.

VEZANI TEKST - Zimska služba Rada objavila snimak čišćenja sarajevskih ulica

Otežano kretanje u padinskim dijelovima Sarajeva

Otežano kretanje vozila i pješaka zbog snijega koji je prekrio ulice u padinskim dijelovima Sarajeva zabilježeno je u subotu. Pojedini građani Sarajeva žalili su se i na društvenim mrežama da grad nije dovoljno dobro očišćen i da imaju probleme prilikom odlaska na okolne planine, zbog čega se oglasio i kantonalni premijer Edin Forto, kazavši da 43 od 44 vozila KJKP "Rad" čiste ulice Sarajeva te pozvao na strpljenje i saradnju.

- Pozivamo da, kako zakon predviđa, očistite snijeg na trotoarima ispred svojih zgrada. Ako ste u mogućnosti, izbjegavajte korištenje privatnih automobila - napisao je Forto na Twitteru.

Gradovi i općine na području Tuzlanskog kantona (TK) također su od jutros prekriveni sniježnim pokrivačem. Dopisnik Anadolije javlja da su u toku protekle noći sniježne padavine bile intenzivnije i prouzrokovale su probleme na putnim pravcima prema Bijeljini, na prevoju Banj brdo, u naselju Stupari i na prijevoju Karaula.

VEZANI TEKST - Forto pozvao i građane da čiste snijeg: Od 44 vozila Rada 43 ih čisti ulice Sarajeva

Nadležne službe i Ministarstvo unutrašnjim poslova TK uputili su apel vozačima da se prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima, jer je zabilježeno nekoliko saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom.

Problemi u Kladnju, otežano saobraćanje oko Bihaća

Kada je riječ o održavanju puteva u TK, sve dionice su prohodne, a snijeg najviše problema pravi na području Općine Kladanj.

Zbog sniježnih padavina očekuje se da će danas ili eventualno narednih dana proraditi jedino skijalište u Tuzlanskom kantonu, na lokalitetu Karaule u Kladnju. Snijeg je obradovao najmlađe koji uživaju u grudvanju, ali je njegova visina u većini gradova i općina Tuzlanskog kantona za sankanje i plazanje.

Civilna zaštita Tuzlanskog kantona prati razvoj vremenskih prilika, kao i komunalna preduzeća, koja su u pripravnosti u slučaju da se intenziviraju snježne padavine.

Zbog snijega koji je u Bosni i Hercegovini počeo padati tokom protekle noći, u subotu je otežano odvijanje saobraćaja i na putu Bihać - Kosteli i Bihać - Grmuša (Kanjon) u Unsko-sanskom kantonu.

Srebrenica (FOTO: AA)

Dopisnik Anadolije javlja da snijeg koji pada na području općine Srebrenica nije uzrokovao velike probleme.

Prema informacijama iz općinske Civilne zaštite, putevi na području Srebrenice su uglavnom prohodni.

VEZANI TEKST - Nekoliko auta zaglavljeno na putu prema Bjelašnici, dionica autoputa prema Mostaru pokrivena snijegom

- Visina sniježnog pokrivača u gradskom dijelu općine je od pet do 10 centimetara, a u brdsko-planinskim dijelovima od 10 do 20 centimetara. Usljed sniježnih nanosa, u nekim mjesnim zajednicama, kao što su Luka, Skenderovići, Podravanje, Radoševići, Osatica, Sućeska, visina snijega je i veća od 20 centimetara - navode iz Civilne zaštite općine Srebrenica i dodaju da su lokalni putevi uglavnom prohodni, iako se saobraćaj odvija otežano.

Pored toga, snadbijevanje električnom energijom i vodom je uredno, navodi se u obavještenju Civilne zaštite.

Bez problema i u najudaljenijoj MZ od centra Srebrenice

Muhamed Sinanović, predsjednik MZ Luka, u telefonskom razgovoru je kazao da u ovoj najudaljenijoj mjesnoj zajednici od centra Srebrenice nema problema.

- Snijeg je u selu nekih 15-ak centimetara. Nismo izlazili u planinu da vidimo ima li smetova i kakav je put, jer snijeg još uvijek pada. Bolesnih u selu nema, struje imamo. Obzirom da pada snijeg i da javljaju padanje, vjerujem da će biti potrebno da se čisti put, ali to ćemo vidjeti. Djeca kreću u ponedjeljak u školu, ali vjerujemo da neće biti problema - kazao je Sinanović.

VEZANI TEKST - Otežano se saobraća na putevima u Unsko-sanskom kantonu

Sela Luka i Krušev Dol su planinska sela koja su od centra Srebrenice udaljena više od 50 kilometara.

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) saopštio je da je zbog loših uvjeta za vožnju za sve kategorije vozila obustavljen saobraćaj na dionici Rakitno - Blidinje. Zbog izuzetno otežanih uvjeta, snijega na kolovozu i poledice, zabranjeno je kretanje teretnim vozilima sa prikolicom i šleperima na putu Sarajevo - Konjic (Bradina).

U zapadnim i jugozapadnim krajevima zemlje dodatne probleme stvara jak vjetar, koji mjestimično formira sniježne nanose.

Saobraćajnice na području Livanjskog kantona u subotu su uglavnom prohodne, ali se u svim pravcima saobraćaj odvija otežano zbog stvaranja snježnih nanosa, naveli su iz MUP-a tog kantona.

Zabijelilo i u Hercegovini

Posebno se otežano saobraća na dionici od Tomislavgrada do Šuice gdje ima kratkih privremenih zastoja kamiona dok na dionicama magistralnih i lokalnih cesta općine Kupres policija upozorava na sniježne nanose koji stvaraju probleme.

Vidljivost na tom dijelu je smanjena na 20 metara te se preporučuje oprez, a oni koji ne moraju putovati neka ostanu u toplom domu, preporučuju iz Općine Kupres. Na kupreškim saobraćajnicama tokom jutra snijeg je uklanjala nova višenamjenska mašina koju je ovih dana nabavilo Javno komunalno preduzeće Kupres.

Magistralne i lokalne ceste u Bosanskom Grahovu su također prohodne, ali se otežano saobraća. Kako je za Fenu kazao načelnik te općine Uroš Đuran, od sinoć sniježni nanosi stvaraju velike probleme vozačima, ali se to rješava na terenu te su sve saobraćajnice trenutno prohodne.

- Kakvo će biti stanje kasnije,ne znamo, ali snježni nanosi i vijavica ne prestaju - dodao je načelnik.

Otežano se saobraća i na području odgovornosti PU Tomislavgrad. Inače, jutros je u cijeloj Hercegovini padao snijeg i susnježica. Tako se zabijelilo u Posušju i Grudama, ali i okolnim mjestima općine Čitluk i Grada Mostara.

Snijegu su se obradovala uglavnom djeca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.