open-navfaktor-logo
search
Široki Brijeg
Snimci koji su šokirali mnoge: Tete iz vrtića nisu dale na pozornicu dječaku sa Downovim sindromom
Snimak petogodišnjeg dječaka sa Downovim sindromom kako sam sjedi u holu dok se druga djeca zabavljaju na božićnoj priredbi u Širokom Brijegu, koji se danas pojavio na internetu, šokirao je mnoge.
21.12.2022. u 21:17
get url
text

Uz snimak navedeno je "kako je dječaka uklonjen s pozornice za vrijeme priredbe u gradskom dječijem vrtiću "Trnoružica" u Širokom Brijegu".

Jakov ide u vrtić od 2019.

Kako piše Jabuka.tv "mama Dragana objavila je dva snimka na društvenim mrežama. Na prvom se vidi kako teta sklanja dječaka Jakova s pozornice te se čuje kako mama govori teti: "Pa pusti ga” nakon čega video ubrzo završava", i drugi koji je izazvao najviše reakcija.

Video prikazuje kako Jakov sjedi na klupi u hodniku dok priredba još traje.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

- Jakova i Ritu sam dovela ujutro u vrtić spremne za predstavu. Ja sam došla oko 10.20 sati, a početak predstave je bio u 10.30 sati. Stala sam u prvi red da mogu bit pored njih ako im zatreba jer su djeca osjetljiva, ipak im je to prvi nastup i nisu navikli na takve stvari. Dok su djeca iz grupe izlazila, Jakov je sa strane sjedio kod tete u papama, pa sam je upitala: "Zašto Jakov nije na pozornici?", odgovorila je: "Neka ga kod mene". Opet sam postavila isto pitanje na što je odgovorila da je bolje da nije gore – kazala je mamam dječaka.

Vidno potresena, kako kaže, "uzela je Jakova od tete,a dječak je cijelo vrijeme pokazivao rukom da želi ići na pozornicu i učestvovati".

- Spustila sam ga, a on se popeo na pozornicu dok su djeca izvodila nastup, sjedio i plesao. Čak je i djevojčicu iz grupe dirao po haljini i mazio po ruci. Kad je pjesma završila, neka druga teta, koju ja ne znam, uzela je Jakova s pozornice. Opet sam otišla po njega i uzela ga sebi. Nisam ga mogla više držati, spustila sam ga na pod, on se ponovo popeo na pozornicu, ali ga je teta skinula. Nakon što ga je teta uzela s pozornice ja sam sklonila dijete sa strane, moja kćerka Rita je počela plakati i došla mi je, a ja sam onda otišla u garderobu da ih spremim kući. Direktorica je došla do mene i rekla da uzmem poklone što nisam htjela te sam joj rekla da mi ne trebaju njihovi pokloni i tražila sam da mi objasni zašto Jakov nije učestvovao u predstavi. Na to mi je odgovorila: „Gospođo, ako vam se ne sviđa ima i deset drugih vrtića“, ispričala je mama Dragana za portal Jabuka.tv.

Jakov vrtić pohađa od 2019. godine, a njegova mama kaže kako sa dječakom nikad nije bilo problema i da je uvijek bio prihvaćen od teta i druge djece te da je s veseljem išao u vrtić.

Kaže da je tražila da mu se dopusti da ide u vrtić na cjelodnevni boravak odnosno osam sati kako bi ona mogla ići na posao, no da to nije dopušteno jer djeca s poteškoćama u razvoju ne mogu boraviti osam sati u vrtiću.

Tvrdi da je ispisala djecu iz gradskog vrtića.

- Jesam, ispisala sam ih. I planiram ih upisati u drugi vrtić jer je mojoj djeci potrebna socijalizacija i druženje kao i drugoj djeci - kaže Dragana.

Nakon što je objavila snimak na društvenim mrežama, mamam dječaka Jakova dobila je podršku velikog broja ljudi i ističe da joj to puno znači.

- Teško mi je što je moj dijete izloženo svemu ovome, ali drugog načina nije bilo nažalost – kaže Dragana.

Na pitanje, hoće li slučaj prijaviti nadležnim institucijama, odgovorila je:

- Događaj je na društvenim mrežama vidjelo više od pola miliona ljudi, ako to nije dovoljno za neku reakciju nadležnih institucija suvišno je bilo šta kazati - zaključila je Dragana.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dragana (@_draganamandic)

Iz vrtića "Trnoružica" tvrde da je cijela priča pogrešno shvaćena te da nije sve onako kako je majka ispričala, odnosno da u njihovim reakcijama nije bilo loše namjere.

Šta kaže direktorica vrtića

- Dječak se više puta penjao na pozornicu i učestvovao je u priredbi. Nn nije izdvojen s priredbe nego ga je majka odvela. Nakon toga sam došla do gospođe i htjela sam provjeriti šta je bilo, a ona je emotivno reagirala i rekla da će ispisati djecu iz vrtića. Rekla sam joj da za to nema potrebe te da djeca slobodno mogu ići u naš vrtić. Ona je nakon toga opet rekla da će ih ispisati, a onda sam joj odgovorila: „Roditelji imaju pravo birati za svoju djecu ono što je najbolje i hvala Bogu da imamo deset vrtića u Širokom Brijegu tako da svaki roditelj može upisati svoje dijete gdje smatra da će mu biti bolje“ – rekla je za portal Jabuka.tv direktorica Javne ustanove Dječiji vrtić "Trnoružica" Zdenka Zovko.

O svemu onome što je maleni Jakov doživio u vrtiću govorilos e i na 21. sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega.

- Pojasnite mi o kakvoj se ovdje pedagoško-odgojnoj mjeri radi gdje se jedno dijete izdvaja od ostale djece javno. Svima su nam puna usta jednakosti i ravnopravnosti. Kakva je ova poruka ovoj djeci, je li to poruka da ostatak života izdvajaju iz svog društva djecu s posebnim potrebama? Valjda ste svjesni kada se djeci u ovoj dobi nešto usadi u savjest, teško izlazi iz glave. Ili nas uopće nije briga jer to nije naše dijete? Tražim da provedete istragu – kazao je vijećnik Josip Pinjuh (HDZ 1990).

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević rekao je da neće stati ni na jednu stranu jer nije do kraja upoznat sa slučajem, a pozvao je nadležne institucije da urade svoj dio posla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.