open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud BiH
SNSD i HDZ predlažu izmjene: Sudije bira Predsjedništvo, otvoren prostor za preglasavanje Bošnjaka
Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine bi u naredne dvije sedmice u parlamentarnu proceduru trebali uputiti prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.
17.02.2020. u 11:31
get url
text

Tim bi se prijedlogom, najavljuje predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, trebalo riješiti pitanje izbora sudija u Ustavni sud BiH na način da se eliminira učešće stranih sudija.

Prema tom prijedlogu, četiri člana bi i dalje birao Zastupnički dom Parlamenta Federacije, dva Bošnjaka i dva Hrvata, a dva člana bi birala Narodna skupština RS-a. Troje stranih sudija, koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH, bi zamijenile sudije iz BiH. Te bi sudije biralo Predsjedništvo BiH i to jednog Bošnjaka, jednog Hrvata i jednog Srbina, čiji bi izbor zatim morao potvrđivati Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dom naroda bi potvrđivao izbor sudija kako bi se izbjegla mogućnost da, primjera radi, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda imenuje sudiju kojeg HDZBiH ne doživljava kao "legitimnog predstavnika" tog naroda.

Ustavni osnov za ovaj prijedlog SNSD i HDZBiH vide u članu 6. stav (1) tačka d) Ustava BiH, koji kaže da Parlamentarna skupština BiH može zakonom predvidjeti drugačiji način izbore troje sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prošli prijedlog, koji je tretirao ovo pitanje, su u parlamentarnu proceduru 2016. godine uputili klubovi SNSD-a i Srpske demokratske stranke (SDS), ali taj prijedlog nije dobio "zeleno svjetlo". Pored zamjene stranih sudija domaćim, prijedlozi stranaka sa sjedištem u entitetu RS podrazumijevali su i brisanje odredbe koja propisuje sankcije za nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Raniji prijedlozi iz entiteta RS su čak podrazumijevali i takozvani "zaštitni mehanizam", tako da za svaku odluku mora glasati barem jedan sudija iz svakog od tri konstitutivna naroda.

Prema postojećim propisima, Ustavni sud BiH odluke donosi većinom glasova od ukupno devet sudija Ustavnog suda BiH. Protivnici postojeće strukture Ustavnog suda sa stranim sudijama insistiraju na tezi da sudije iz reda bošnjačkog naroda sa stranim sudijama preglasavaju sudije iz reda srpskog i hrvatskog naroda u korist stvaranja "unitarističke BiH", odnosno u skladu sa bošnjačkim interesima.

Pored neutemeljenosti, pa čak i apsurdnosti teze prema kojoj strane sudije rade isključivo u interesu Bošnjaka, činjenice govore da više od 99 posto odluka Ustavnog suda donosi Veliko vijeće, odnosno šest "domaćih sudija", što je potvrdio i predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Ukoliko bi se prihvatio prijedlog SNSD-a i HDZ-a, koji čak i ne mora podrazumijevati obavezu da za svaku odluku glasa barem jedan sudija iz svakog konstitutivnog naroda, to bi u praksi značilo da, primjera radi, niti jedno neustavno zakonsko rješenje koje usvoji Narodna skupština RS-a ne bi bilo osporeno.

Uzimajući u obzir postojeće političke odnose i uvjetovanost stavova sudija Ustavnog suda BiH potrebama političkih opcija koje su "legitimni predstavnici" naroda iz kojeg te sudije dolaze, nije teško nagovijestiti praksu preglasavanja sudija iz reda bošnjačkog naroda u apelacijama koje se odnose na ključna pitanja od interesa države BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.