open-navfaktor-logo
search
Odluke CIK-a
SNSD kažnjen sa 4.500 KM zbog zloupotrebe djece u političke svrhe; sankcionirana i Ujedinjena srpska
AUTOR: M. R. S.
27.06.2024. u 14:07
get url
text
Sa jedne od sjednica CIK-a
Sa jedne od sjednica CIK-a
Stranka Ujedinjena srpska, na čijem je čelu Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a, kažnjena je s 3.000 KM zbog vođenja preuranjene izborne kampanje, odlučila je danas Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine. 
Ovu stranku je prijavio Transparency international BiH jer je vijećnica u Skupštini općine Pale Slavka Brezo na svom Facebook profilu objavila da je Ujedinjena srpska inicirala akciju besplatnog papa testa.
- Promotivni posteri su sadržavali logo stranke - navedeno je na sjednici CIK-a, te je odlučeno da je Ujedinjena srpska odgovorna jer je njen pristalica vodio preuranjenju izbornu kampanju.
Stranka je kažnjena sa 3.000 KM, a Slavki Brezo je naloženo da sa Facebooka ukloni spornu objavu.
CIK je danas odlučio kazniti i SNSD s 4.500 KM zbog zloupotrebe djece u političke svrhe. Radi se o prvom slučaju kažnjavanja po ovom osnovu.
Prigovor protiv SNSD-a je podnio PDP. 
- Dostavljene su fotografije na kojima se vidi da su na besplatnoj predstavi u publici bila djeca, a u prvom redu nekoliko odraslih, i to Ljubo Ninković i Nikola Šobot. Utvrdili smo da je SNSD u objavama naveo da je održana predstava i da su kvalitetno proveli vrijeme sa sugrađanima. U publici su bila samo djeca. Na fotografijama se vidi da se publici obratio Šobot. Radi se o pristalici SNSD-a. Cijeneći sve, smatramo da je SNSD zloupotrijebio predstavu i djecu  - rečeno je na sjednici CIK-a.
SNSD je kažnjen s 4.500 KM jer je njen pristalica zloupotrijebio djecu u političke svrhe, ali zloupotreba javnih sredstava, za šta je SNSD također bio prijavljen, nije dokazana, kako su kazali u CIK-u.
Ovaj slučaj komentirao je član CIK-a Željko Bakalar kazavši da je zloupotreba djece u političke svrhe bila masovna pojava u ranijem periodu, ali nije bila nezakonita, a sada je uvrštena u zakon.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.