open-navfaktor-logo
search
Poigravanje s partnerima
SNSD malo "za", malo "protiv" istog zakona: Ne čudi, "Trojka" im je dala šta su tražili
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je, dakle i glasovima SNSD-a, u maju usvojilo zakone o vanjskim poslovima, te o sklapanju i izvršavanju međunarodnih ugovora, da bi SNSD-ovci u Zastupničkom domu bh. Parlamenta odbili u četvrtak oba ova zakona.
23.09.2023. u 21:13
get url
text

VEZANI TEKST - Nije dobio entitetsku većinu: Prijedlog zakona o vanjskim poslovima BiH upućen Kolegiju na usaglašavanje

Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentranoj skupštini Bosne i Hercegovine, kazao da je to nije za čuditi, te da je jasno da SNSD ne želi napredak, pa samo odlučuje koji će od tri nivoa blokade koristiti.

- Sjetite se samo šta je sve SNSD usvajao na Zastupničkom domu, a obarao u Domu naroda. Jednostavno ne žele napredak. Zakon o vanjskim poslovima nije dobar, ali oni ne žele ni mrvu, a ne cjelovito rješenje. Kada su bili takozvani evropski zakoni, moram ih nazvati takozvanim, jedini razlog zašto je SNSD dizao ruke je imenovanje ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine, a da bi ovladali Fiskalnim vijećem Bosne i Hercegovine. "Trojka" (SDP, NiP i Naša stranka), naivno ili planski, glasa za to imenovanje i brani tezu da su to evropski zakoni, a SNSD je zapravo te zakone sveo na nivo da nisu ni blizu evropskih – rekao je Dunović.

Istakao je da sada kada su dobili ministra finansija i trezora BiH, a to je Srđan Amidžić, idući SNSD-ov zahtjev je zakon o Ustavnom sudu BiH, kojim se žele "riješiti" stranih sudija iz ovog suda.

- I sami su rekli da do tog zakona ništa drugo neće raditi. Oni imaju tri nivoa blokada. Prvi je Vijeće ministara BiH, drugi je Zastupnički dom, i treći je Dom naroda, i onda samo odlučuju koji će nivo blokade iskoristiti. Zašto im "Trojka" vjeruje je pitanje za njih. Ne vjerujem da ne vide. Ako ne vide, onda začuđuje da je tolika količina ljudi iz "Trojke" u politici. Ako vide, to je za zabrinuti se – dodao je Dunović.

VEZANI TEKST - Nova pravila "kompromisa" Trojke sa Dodikom: RS-u više novca od indirektnih poreza

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH, dešavanja sa zakonima o vanjskim poslovima i međunarodnim ugovorima prokomentirao je riječima da se većina na državnom nivou ("Trojka", SNSD i HDZ) pokazala kao većina samo kada su u pitanju imenovanja.

- Prvo da zasjednu predsjednici stranaka "Trojke" na ministarske pozicije (Elmedin Konaković iz Naroda i pravde i Edin Forto iz Naše stranke), pa da se smjeste odani kadrovi SNSD-a na pozicije u sigurnosnom sektoru kao što je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, zamjenik direktora OSA-e, direktor Službe za poslove sa strancima. Dodikovi kadrovi su i u drugim bitnim institucijama kao što je Agencija za lijekove BiH, Čovićeva (Dragan, lider HDZ-a) je Agencija za državnu službu BiH. Finansijski i sigurnosni sektor je prepušten SNSD-u i Dodiku, koji ima sada direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji uspostavlja potpunu kontrolu i u regionalnim direkcijama – naveo je Špago.

Naglasio je da većina na državnom nivou funkcionira samo kada se rješavaju pitanja koja na sto stavi lider SNSD-a Milorad Dodik.

- Na sjednici Vijeća ministara BiH koju su nazvali historijskom data je Istočna interkonekcija, odnosno dodatna plinska konekcija za ruski plin. Ništa nije rađeno na Južnoj plinskoj interkonekciji. Iz rezerve su dogovorena tri miliona KM za helikoptere Oružanih snaga BiH. Ni od toga nema ništa, trebalo je do kraja mjeseca, a pri tome je odluka o nabavci helikoptera promijenjena u odluku o nabavci neborbenih helikoptera, gdje se Oružane snage svode na civilnu zaštitu. Na toj je sjednici data podrška zakonima o vanjskim poslovima i o međunarodnim ugovorima kao neka protivusluga, a onda se u četvrtak, po glasanju u Zastupničkom domu, vidjela prevara i taj fini Dodik kojeg hvali "Trojka" – kazao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.