open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
SNSD-ov amandman unakazio izmjene Zakona o PDV-u, oštro kritikovan i zakon o VSTV-u
Amandmanom na izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV), o kojima će danas glasati zastupnici Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, izbačena je mogućnost da rok za podnošenje porezne prijave sa desetog u mjesecu bude pomjeren na kraj mjeseca. 
22.08.2023. u 15:31
get url
text
Sjednica Zastupničkog doma BiH
Sjednica Zastupničkog doma BiH

Time u predloženim izmjenama Zakona ostaje samo odredba da firme u PDV sistem ulaze ako im je godišnji promet 100.000 KM umjesto sadašnjih 50.000 KM.

Ove dvije izmjene Zakona o PDV-u zahtjev su privrednika, a predložili su zastupnici Darko Babalj (SDS) i Mladen Bosić (PDP). No na te predložene izmjene je amandman uložio dopredsjedavajući Zastupničkog doma Nebojša Radmanović (SNSD), a usvojila ih je jučer nadležna Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma.

Radmanovićevim amandmanom se potpuno briše prijedlog da rok za podnošenje prijave bude pomjeren na kraj mjeseca, što praktično znači da je time izbrisano pola predloženih izmjena Zakona o PDV-u.

VEZANI TEKST - O izmjenama Zakona o PDV-u koji pomaže bh. privrednicima ipak drugi put

- Žao mi je što je to tako. Institucije bi trebale služiti građanima, privrednicima, ali ovdje je suprotan princip funkcionisanja. Ovo je i poruka tim ljudima da ne mogu očekivati bilo kakvo uvažavanje njihovih interesa - kazao je Bosić.

Dodao je pak da se raduje da će vjerovatno biti usvojeno to da granica za ulazak u PDV sistem bude povećana na 100.000 KM.

- Nadam se da ovaj zakon neće pratiti sudbinu zakona o akcizama kada ga je podržao Zastupnički dom, a unaprijed bilo dogovoreno da ga obori Dom naroda - rekao je Bosić.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, istakao je da je većina zastupnika dala podršku ovim izmjenama Zakona upravo zbog pomjeranja roka za podnošenje PDV prijave, koja je sada izbrisana.

- Ovim amandmanima koji prihvaćeni na Komisiji za finansije i budžet suštinski se mijenja prijedlog zakona, on je unakažen amandmanima - dodao je Špago.

Kritike su upućene i zbog predloženih izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću koje je Ustavnopravna komisija prihvatila zajedno sa dva amandmana. 

- Komisija je od uloženih šest amandmana paralmentarne većine prihvatila dva. Vjerovatno je to posljedica političkog dogovora jutros između predstavnika stranaka parlamentarne većine. Problem je što nisu usvojeni amandmani koji tretiraju stvari u vezi sa sukobom interesa. Ne znam koga parlamentarna većina štiti pa da u sukobu interesa ne budu srodnici nosilaca pravosudnih funkcija po bočnoj liniji do trećeg stepena srodstva i po tazbini do drugog stepena srodstva. Ne vidim da je to nečiji nacionalni, odnosno politički interes. Ne znam koga štite - prokomentirao je Šerif Špago. 

VEZANI TEKST - Ambasadori poslali oštro pismo bh. vlasti zbog "nazadnih" izmjena Zakona o VSTV-u

Podsjetio je da je pet amandmana podnio zastupnik SDP-a Albin Muslić, a jedan zastupnik Naše stranke Predrag Kojović. Muslić je potom odustao od četiri amandmana. Jedan od povučenih je upravo preciziranje ko je rodbina sudija, tužilaca, članova VSTV-a u smislu sukoba interesa.

Špago je kazao i da ovaj zakon danas ne bi mogao biti na dnevnom redu da je poštovan Poslovnik o radu Zastupničkog doma jer su amandmani usvojeni dva sata prije sjednice doma, a morali su biti najmanje 24 sata prije. 

- Pretpostavljam da su im predstavnici međunarodne zajednice na usmenim sastancima rekli da je to dovoljno, a nama ti predstavnici međunarodne zajednicu napismeno pišu da se ne ispunjavaju evropski uvjeti ako se ne promijene tri člana zakona. Nedosljedni su u mišljenjima i stavovima. Ne kažem da zakon nije poboljšanje, ali su ovo minimalne stvari koje su trebale biti ispunjene - dodao je Špago.

Albin Muslić je u odgovoru između ostaloog kazao da su dobili uvjeravanja da će Evropska komisija ovakav tekst izmjena Zakona o VSTV-u i s ovakvim amandmanima cijeniti kao napredak BiH ka EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.