open-navfaktor-logo
search
Uzeo označeni novac
SNSD-ov direktor ŠG Borja optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: "To ćeš meni donijeti"
Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Nenada Dušanića, bivšeg direktora Šumskog gazdinstva Borja Teslić i SNSD-ovca, koji se tereti za krivično djelo primanje mita počinjeno u julu 2023. godine.
21.02.2024. u 12:24
get url
text

Dušanić je optužen da je 6. jula prošle godine uzeo kovertu u kojoj je bio spomenuti iznos i to u označenim novčanicama, nakon čega je uhapšen.

Neposredno nakon toga, Općinski odbor SNSD-a u Tesliću donio je odluku o njegovom isključenju iz stranke.

Dušanić se tereti da je od direktora jednog privrednog društva iz Teslića, kao izvršioca radova na popravci i održavanju šumskih puteva na području ovog šumskog gazdinstva, zahtijevao i primio novčani iznos od 5.000 KM, a u vezi sa realizacijom ugovornih obaveza, te na taj način zloupotrijebio svoju dužnost za izvršenje krivičnog djela, motivisan pribavljanjem protivpravne imovinske koristi.

Radovi su koštali 6.440 KM. Dušanić se sredinom maja 2023. godine u službenim prostorijama Šumskog gazdinstva Borja sastao se sa G. Đ., direktorom privrednog društva iz Teslića i predočio mu list papira na kojem se nalazio spisak radova, koje je, prema njegovoj evidenciji, privredno društvo iz Teslić izvršilo.

- Na pitanje G. Đ. na šta se odnosi stavka od 5.000 KM odgovorio je: "To ćeš meni donijeti" – navedeno je u optužnici.

Dodaje se da je, nakon što je 19. maja 2023. godine, Šumsko gazdinstvo Borja Teslić privrednom društvu izmirilo obaveze u vezi izvršenih radova, više puta sa svog telefonskog broja pozivao G. Đ. i zahtijevao da mu preda 5.000 KM.

- Nakon toga se 6. jula 2023. godine oko 15.05 sati u službenim prostorijama Šumskog gazdinstva Borja Teslić sastao sa G. Đ. i od njega u bijeloj koverti primio iznos od 5.000 KM u prethodno pripremljenim novčanicama, obilježenim po apoenima i serijskim brojevima, a potom zahtijevao da mu G. Đ. do 13. jula iste godine donese još 5.000 KM, nakon čega je uhapšen – piše u optužnici Posebnog odjeljenja za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, a koju je potvrdio Okružni sud u Banjoj Luci.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.