open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
SNSD-ovci i HDZ-ovci se posvađali na temu fašizma, antifašizma i komunizma
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas inicijativu zastupnika HDZ-a BiH kojom ovaj Dom, kako se navodi, prihvata Deklaraciju Evropskog parlamenta od 23. septembra 2008. i Rezoluciju Evropskog parlamenta od 2. aprila 2009. i donese Odluku kojom 23. august obilježava kao Evropski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima.
09.12.2020. u 15:14
get url
text

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da ova inicijativa nije ništa novo, te je podsjetio da je njegova stranka u nekoliko navrata pokušala da se Parlament očituje o ovom pitanju.

- Ovo nije izjednačavanje fašista i antifašista. Govorimo o žrtvama. Takav je i naslov, a zaključci koji su priloženi daju mogućnost Vijeću ministara da nađemo način na koji ćemo ovaj datum obilježavati – izjavio je Lovrinović.

Zastupnik Nebojša Radmanović (SNSD) je kazao da ovo nije pitanje koje mora biti na dnevnom redu jer, kako je kazao, ono pravi razlike.

- Nema sličnosti sa fašizmom niko. Nije Evropski parlament za to glasao, a ovdje se nešto tako predlaže – izjavio je Radmanović.

Ocijenio je da za BiH nije dobro da se prave nove razlike, te je pozvao kolege da glasaju protiv HDZ-ove inicijative.

- Ništa nije isto ili slično fašizmu, a pokušava se staviti u isti koš – zaključio je Radmanović.

Lovrinović je kazao da je totalitarizam "možda i gori" od fašizma, te je pitao Radmanovića da li smatra da komunistički režim nije pravio zločine.

- Govorim o danu sjećanja, ne govorim o reviziji, uspoređivanju. O žrtvama fašizma se iznagovaralo svašta – izjavio je Lovrinović.

Radmanović je, replicirajući Lovrinoviću, kazao da nikada nijedan učinjeni zločin ne treba preskočiti i zaboraviti, te da se to ne smije uraditi.

- Svi zločini moraju biti kažnjeni, bez obzira kada, gdje i kako su učinjeni. Ali ovo nije ta situacija. Ovdje je izjednačavanje zavojavača i oslobodioca, izjednačavanje onih koji su počinili Holokaust, genocide i ostalo sa onim koji vjerovatno jesu griješili u ostvarivanju svoje vlasti. Ovo su ogromne razlike – izjavio je Radmanović.

Lovrinović je kazao da Radmanović ničim nije dokazao čime se izjednačavaju fašizam i antifašizam, te da to nije namjera HDZ-ove inicijative.

- Nemojte dodavati ono što nisam rekao – zaključio je Lovrinović.

Zastupnik SDP-a Zukan Helez je, osvrnuvši se na istup Lovrinovića, podsjetio da "on i njegov šef (Dragan Čović, op.a.) imaju više staža u Savezu komunista i Komunističkoj partiji nego što on ima godina".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.