open-navfaktor-logo
search
Sporni listić
SNSD ponovo podnio žalbu Sudu BiH na odluku CIK-a u vezi s izborom delegata u Dom naroda
Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine SNSD je uputio žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da prihvati sporni glas za PDP-ovog kandidata u srpskom klubu Doma naroda BiH.
25.12.2022. u 13:48
get url
text

- S obzirom na to da je sada već potpuno jasno da je ovaj sastav CIK-a spreman donositi isključivo političke odluke, a ne odluke u skladu sa zakonom, kao i to da ne poštuje sudske odluke i uputstva suda, ovaj put smo zatražili od Suda da odlučuje u tzv. sporu pune jurisdikcije, to jeste da preinači odluku CIK-a - istakao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

On je naglasio da SNSD smatra da Sud ovaj put ne treba da odlučuje samo o žalbi SNSD-a, nego treba da odlučuje i o samom sebi, autoritetu vlastitih odluka, pa i samoj svrsi Suda u pravnom sistemu.

VEZANI TEKST - CIK ponovo odlučio da je sporni listić iz NSRS-a važeći, organizirat će žrijeb

- Potpuno je jasno da je ovaj sastav CIK-a, koji je izabran na nezakonit način, isključivo donosi političke odluke i da sada rade ono što je potrebno izbornim gubitnicima u BiH a to je da u interesu SDA što više oduglovače formiranje vlasti i formiranje Doma naroda, kao i to da glavnim partnerima SDA, a to su PDP i SDS, omoguće da imaju nekakav kapacitet, nekakvu nadu da, bez obzira na to što je izborna volja građana RS-a takva da SNSD treba da čini vlast, da im pruže bilo kakvu šansu da zajedno formiraju vlast i rade protiv interesa RS-a - istakao je Kovačević.

On je rekao da "SNSD iskreno vjeruje da Sud neće podleći pritiscima, da će zaštititi svoj autoritet i da će donijeti odluku u skladu sa pravom, u skladu sa zakonima i da će se se potvrditi odluka Narodne skupštine RS-a u skladu sa izbornom voljom građana RS-a i da će SNSD sačuvati četiri delegata kako su građani i odlučili".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.