open-navfaktor-logo
search
Izbor delegata
SNSD spremio žalbu na odluku CIK-a BiH i krivične prijave protiv pojedinih članova
Pravni tim SNSD-a danas će dostaviti žalbu Apelacionom vijeću Suda Bosne i Hercegovine na jučerašnju odluku Centralne izborne komisije BiH, a spremili su i krivične prijave protiv pojedinih članova CIK-a, za koje tvrde da su glasali nezakonito.
06.12.2022. u 15:31
get url
text

- Očekujemo od Apleacionog vijeća Suda BiH da dokažu da nisu dio udružene zločinačke grupe i gubitničke koalicije. Odluka može biti samo jedna - da se uvaži žalba SNSD-a i poništi sramna odluka CIK-a – kazao je danas Radovan Kovačević, novoizabrani delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) donijela je jučer odluku da uvaži sporni listić koji je komisija Narodne skupštine RS-a proglasila nevažećim prošle sedmice na posebnoj sjednici na kojoj su birani delegati u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Sporni listić bio je za PDP, odnosno njihovog kandidata Nenada Vukovića.

Odluka o petom delegatu bit će donesena žrijebanjem, a birat će se između Vukovića i Snježane Novaković-Bursać (SNSD). Ostala četiri delagata u Klubu Srba su Radovan Kovačević, Nikola Špirić i Sredoje Nović iz SNSD-a, te Želimir Nešković (SDS).

Kovačević je danas izjavio da je CIK-u trebalo 24 sata da objavi spornu odluku, a da su u međuvremenu smišljali "laži da opravdaju svoju nezakonitu i sramnu odluku".

CIK BiH je nazvao "zločinačkom grupom".

- Udružena, da ne kažem zločinačka grupa, a može se reći i zločinačka grupa – kazao je Kovačević.

- SNSD nikada nije rekao nijednu pozitivnu riječ o nezakonitom sastavu CIK-a, pa ni onda kada su, nakon što su iscrpili mogućnosti da manipuilišu izbornom voljom građana, objavili izborne pobjednike, Milorada Dodika i Željku Cvijanpović, kao i SNSD i vladajuću koaliciju u RS-u – rekao je Kovačević.

On je ocijenio da je CIK direktno ukrao već osvojeni delegatski mandat SNSD-u i manipulisao izbornom voljom građana RS-a i miješao se u stvari za koje nema nadležnosti.

Tvrdi da su jedino imali mogućnost da utvrde da li je procedura izbora delegata sprovedena u skladu sa uputstvom.

- Mogli su da kažu da proces nije bio u skladu sa zakonom ili uputstvom i da nalože da se ponovi izbor. Rekli su kako se navodno vidi očigledna volja, pa ih moramo pitati kako se ona vidi, ako je osam članova Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a glasalo protiv toga da se vidi ta volja i da je listić nevažeći, pa čak i dva člana CIK-a glasaju da je nevažeći – kazao je danas Kovačević.

On smatra da je neko prekrižio PDP i tako poručio da je neprihvatljiv, ili da mu je neko naredio da glasa za PDP, a on na taj način poručio da ne želi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.