open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom BiH
SNSD traži osnivanje istražne komisije zbog Helezovih izjava o Dodiku, DF traži smjenu Čavare
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na današnji dnevni red trebao bi uvrstiti zaključak kojim se osniva istražna komisija u vezi sa "iznošenjem obavještajnih podataka" ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza, potvrđeno je nakon sjednice proširenog kolegija ovog doma.
31.10.2023. u 12:15
get url
text

VEZANI TEKST - Helez: Imamo obavještajne podatke da Dodik priprema bijeg iz BiH

Radi se o izjavi Heleza da predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik priprema bijeg, te da postoje obavještajni podaci o tome.

Osnivanje privremene istražne komisije zatražili su zastupnici SNSD-a.

Na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma treba biti uvrštena i rezolucija kojom se Evropska unija poziva da odredi datum otvaranja pregovora sa Bosnom i Hercegovinom u vezi s članstvom u EU.

Na samoj sjednici Zastupničkog doma, prema informacijama iz Parlamenta BiH, Klub zastupnika DF-a bi trebao predložiti inicijativu za smjenu Marinka Čavare, predsjedavajućeg ovog doma. Inicijativu je potpisalo 19 opozicionih zastupnika, a traži se smjena Čavare iz kolegija doma.

Također, na samoj sjednici će Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, tražiti da u dnevni red bude uvrštena inicijativa kojom se od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine traži da u roku od mjesec u proceduru uputi izmjene Izbornog zakona BiH kako bi bilo normirano uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Na dnevni red od ranije su predloženi međunarodni ugovori zbog kojih je prije 20-ak dana otkazana hitna sjednica Zastupničkog doma. Tada zastupnici iz stranaka "Trojke" (SDP, Naša stranka i NiP), koji čine koaliciju sa SNSD-om i HDZ-om, nisu željeli podržati ugovor koji se odnosi na finansiranje projekta medicinskog kompleksa Banja Luka jer su prethodno SNSD-ovi delegati u Domu naroda odbili zakone, među njima i jedan "Trojkin".

No danas na sjednici proširenog kolegija Zastupničkog doma, koja je održana uoči redovne sjednice ovog doma, iz "Trojke" nisu problematizirali nijedan ugovor.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.