open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
SNSD u Vijeću ministara prihvatio, u Parlamentu BiH odbija zakon o vanjskim poslovima; napeto i zbog Komšića
Kada smo dobili prijedlog zakona o vanjskim poslovima Bosne i Hercegovine, mislili smo da će se moći popraviti amandanima, a onda smo vidjeli da je nemoguće popraviti ga amandmanima, da mora ići ispočetka. Ovim je Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, najavio da SNSD neće danas na sjednici doma podržati zakon o vanjskim poslovima.
21.09.2023. u 14:46
get url
text
Zastupnički dom PSBIH
Zastupnički dom PSBIH

VEZANI TEKST - CSS o Prijedlogu zakona o vanjskim poslovima: Odustaje li MVPBiH od dijaspore?

Ovo se dešava uprkos činjenici što je isti zakon prethodno jednoglasno usvojen u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. 

- Godinama nismo uspjeli doći do saglasnosti o zakonu. Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku. Danas je ovdje u sali trebalo da sjedi Predsedništvo BiH ili bar neko od članova ko nije na dalekom putu i ne priča mimo članova, građana, naroda. Nema predsjedavajuće Vijeća ministara BiH i nijednog od njenih zamjenika. To je nedopustivo za raspravu o zakonu. Sam zakon je donesen šapatom, tiho, nije bilo rasprave. A takav zakon moramo donijeti sa širokom javnom raspravom. U njemu nije dovoljno dato značaja ravnopravnosti naroda u BiH. Nije adekvatno zastupljen ni Zastupnički dom - rekao je Radmanović.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastunika SDA, istakao je pak da zakon nije donesen u tišini. 

- Ako se sjećate takozvane historijske sjednice Vijeća ministara, u maju, kada su se zakonom hvalili i predsjedavajuća (Borjana Krišto), i ministar vanjskih poslova (Elmedin Konaković) i drugi članovi Vijeća ministara. A prije toga je bio sastanak političkih predstavnika (stranaka u vlasti) koji su dogovorili zakon, Istočnu gasnu interkonekciju, nabavku helikoptera Oružanih snaga BiH. Nažalost, ta sjednica je polučila zakon koji je neprihvatljiv, po Radmanovićevom mišljenju, i na toj je sjednici umjesto helikoptera za Oružane snage BiH izmijenjena odluka da se nabavljaju neborbeni helikopteri, odnosno da Oružane snage svodimo na civilnu zaštitu - dodao je Špago.

Radmanović je odgovorio da se zakon o vanjskim poslovima spominjao na sastanku, ali nije bio prioritet.

Safet Kešo, zastupnik SDA, kazao je da će podržati ovaj zakon s obzirom na to da se radi o usvajanju u prvom čitanju i postoji mogućnost ulaganja amandmana, koje će i uputiti. Između ostalog je kritizirao što je iz predloženog zakona izbačena saradnja sa dijasporom, što je neprihvatljivo.

Tokom rasprave o zakonu o vanjskim poslovima, otišlo se van teme, i to na izlaganje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na Generalnoj skupštini UN-a. 

Tako je Milorad Kojić, zastupnik SNSD-a, rekao da se Komšić lažno predstavlja kao predstavnik hrvatskog naroda kao što se Christian Schmidt (visoki predstavnik) "lažno predstavlja".

Odgovorio mu je Milan Dunović, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a, koji mu je objasnio šta zapravo piše u Ustavu BiH, te poručio i da je najmanje što se može očekivati u Zastupničkom domu to da se poštuje funkcija predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. 

- Ako Kojić kaže da se Komšić lažno predstavlja, Schmidt, onda sam slobodan tvrditi da se on lažno predstavlja kao civilizirani građanin jer ako ne priznajete Schmidta jer nije imenovan odukom Vijeća sigurnosti UN-a, onda biste trebali poštovati Haški tribunal koji je imenovan odlukom Generalne skupštine UN-a, a time i odluke Haškog tribunala koji je utvrdio da se dogodio genocid nad Bošnjacima na više mjesta. Onaj ko ne poštuje presude Haškog suda, lažno se predstavlja kao civilizirani građanin BiH - replicirao je Kojiću i zastupnik Kešo.

VEZANI TEKST - Komšić u UN-u: Naša dva susjeda kroz etničke zajednice u BiH vrše udar na suverenitet države

Predrag Kožul, predsjedavajući Kluba zastupnika HDZ-a, najavio je da će podržati zakon u ovoj prvoj fazi, a potom je počeo govoriti o Komšićevom govoru u Generalnoj skupštini UN-a nazvavši ga sramotnim.

Kožul je spomenuo i ono što HDZ ponavlja kao matricu, a to je da Komšić za člana Predsjedništva BiH nije izabran glasovima hrvatskog naroda. 

- Nema budućnosti za BiH kada se radi na taj način. Za zemlju koja na najvišem nivou vrijeđa svoje susjede - dodao je Kožul, aludirajući na izjave Komšića o premijeru Hrvatske.

Denis Zvizdić (NiP), zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma, na kraju je kazao da je BiH jedina država u Evropi i zapadnom Balkanu koja nema zakon o vanjskim poslovima, te da nije čuo nijedan suštinski razlog zašto ne bi išao u daljnju proceduru već mu se čini da se radi o političkom razlogu.

O predloženom zakonu o vanjskim poslovima zastupnici će glasati nakon što rasprave sve tačke dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.