open-navfaktor-logo
search
Bajramski intervju
Softić: Antibosanske snage postaju sve glasnije, ovo su ključni mjeseci i godine za našu državu
Rješenja za bolesti našeg naroda ali i izazove sa kojima se suočava, moraju se tražiti prije svega u ljudima, a zatim u programima koji trebaju biti strateški osmišljeni i koji trebaju da odrede sudbinu ove zemlje za naredna desetljeća.
09.07.2022. u 14:43
get url
text

To je put, drugog nema - naglasio je u bajramskom intervjuu za agenciju Mina Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Softić je vrijeme u kojem živimo ocijenio najtežim od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukazavši na činjenicu da antibosanske snage postaju sve glasnije.

- Bosna i Hercegovina danas preživljava svoje najteže momente. Stoga je bitno da u vremenu u kojem jesmo razmišljamo glavom, a ne srcem, i da svemu ono što su naše obaveze u vezi s očuvanjem države i osiguranjem njene budućnosti,  posvetimo dodatnu pažnju i odgovornost - naglasio je Softić.

Smatra da su Bošnjaci politički pismeni da prepoznaju odgovorne i kompetentne osobe koje razumiju cjelokupnu svjetsku politiku i unutrašnje političke prilike, i koje će umjeti odgovoriti na izazove s kojima se naš narod suočava.

Vjerujem u zdrav sud našeg naroda

- Narod prepoznaje i ono što su opasnosti i izazovi za našu zemlju, ali i pojedince koji su do sada svojim iskustvom, znanjem, mudrošću, uspjeli da se odupru svim nasrtajima u kojima se kao država i kao društvo nalazimo. Vjerujem u zdrav sud našeg naroda, vjerujem da je poslije svega što je prošao, jak i zreo da prepozna sve ono što je dobro za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake - istaknuo je Softić.

Softić je u dva mandata obnašao funkciju predsjednika Sabora, a kako je naveo, ono što karakterizira oba ova mandata jeste da se u njima dogodio izborni proces za vrhovnog poglavara Islamske zajednice.

- Moram kazati da sam najviše ponosan na činjenicu da smo ova dva procesa proveli bez većih poremećaja u Zajednici. Mislim, a događaji koji su iza nas to potvrđuju, da smo to proveli uz najveće demokratske standarde. U prvom mandatu smo uspjeli prilagoditi Zajednicu vremenu u kojem živimo i donijeti novi Ustav Islamske zajednice, koji ju je na određeni način reoragnizirao. Model koji smo osmislili je pokazao da smo efikasni kao Zajednica i da imamo uzlaznu putanju. Kruna desetogodišnjeg rada jeste nedavno otvaranje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice - naglasio je Softić.

Opći izbori u Bosni i Hercegovini, ali i izbori u Islamskoj zajednici, će biti provedeni u mjesecima koji su pred nama.

- Birači trebaju izabrati one koji su dokazali da zaslužuju da budu njihovi predstavnici i to je ključna poruka. U Predsjedništvu, Parlamentu, u svim institucijama države, u Islamskoj zajednici, potrebne su nam osobe koje će pokušati bosansku paradigmu promijeniti na bolje - poručio je, između ostalog, Softić.

Istaknuo je da će Bosna i Hercegovinu nakon Općih izbora ući u jednu fazu punu iskušenja.

- Smatram da su ovo ključni momenti za našu državu, ključni mjeseci i godine, kada će se u dugoročnom smislu prelomiti kurs kojim Bosna i Hercegovina ide, njeno unutrašnje uređenje, ciljevi i pravci - kazao je Softić.

Nepotizam i korupcija nagrizaju društvo

Naglasio je da su nepotizam i korupcija bolesti koje obilježavaju svakodnevicu i da nagrizaju naše društvo.

- Na sve ove pošasti postoje odgovori, a odgovori se nalaze u onome što smo naveli, u ljudima koji će se beskompromisno upustiti u borbu protiv svih ovih bolesti, koji će žrtvovati svoj komoditet i poziciju da bi popravili stanje. Nije se lahko suprostaviti onome čime je premreženo cijelo naše društvo, a oni koji su spremni na to, u društvu treba da dobiju posebno priznanje. S druge strane, svi mi sebe moramo preispitati. To je sveobuhvatan proces, trebamo biti ozbiljni, odgovorni, ne smije nas zavarati priča bez djela. Ljude trebamo vrednovati prema onome što rade, a ne prema onome što govore - naglasio je on.

Bajramska radost se ove godine miješa sa tugom obilježavanja 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima, a Softić je podsjetio na našu odgovornost prema žrtvama genocida i prema Srebrenici.

- Naš odlazak u Srebrenicu na Bajram će ponovo probuditi misao o vremenu, okruženju, historiji, ali i nepravdi na ovom svijetu, a koja se može ispraviti samo Božijim sudom i voljom. Naš odnos prema Srebrenici se ne smije zadržati samo u julu, naš odnos prema Srebrenici bi trebao biti konstantan.

Islamska zajednica i društvo u cjelini trebaju pružati podršku i pomoć Srebrenici, a naš najvažniji odnos prema Srebrenici bi trebala biti neka vrsta opće mobilizacije kada su izbori, kada biramo predstavnike vlasti u Srebrenici, kada biramo one koji bi trebali da se brinu za šehidske nišane. Na posljednjim izborima nismo pokazali dovoljan stepen jedinstva i svijesti u Srebrenici, još imamo vremena da to popravimo. Poruka tog prostora bi trebala biti opomena svima nama - zaključio je u razgovoru za agenciju Mina Safet Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.