open-navfaktor-logo
search
Ispunjena Dodikova najava
Softić: Čovićeva i Dodikova "bošnjačka reprezentacija" ima samo jednog Bošnjaka u Domu naroda BiH
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić kazao je da je izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine evidentno da će "politička grupacija koja se odaziva na Čovićevo 'bošnjačka reprezentacija' i Dodikovo 'muslimani iz Sarajeva' imati samo jednog od pet delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
27.01.2023. u 19:42
get url
text

- Time je ispunjena najava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika da će "blok Srbi-Hrvati odlučivati ko će u vlast, a ne 'muslimani'". Stranke Trojke su svjesno pristale na takav ponižavajući pristup samo da bi njihovi čelnici zasjeli u ministarske fotelje. O karakteru te vlasti i izbornom legitimitetu Trojke najbolje govori činjenica da imaju samo jednog delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH - saopćio je Softić.

Dodao je da je predlaganjem kandidata za predsjednika i potpredsjednike FBiH još jednom potvrđeno i da Trojka i njihovi partneri ne samo da nemaju većinu ni u jednom klubu Doma naroda Parlamenta FBiH nego nemaju dovoljno ruku da uopće predlože kandidate.

- To znači da njihov adut u procesu formiranja vlasti nije izborni rezultat već isključivo spremnost na ustupke HDZ-u i SNSD-u, te da cijenu ministarskih fotelja čelnika stranaka Trojke plaćaju trgovinom interesima države Bosne i Hercegovine i njenih građana - dodao je Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.