open-navfaktor-logo
search
Iz reda Ostalih
Softić: Dogovoreno da će ministar za ljudska prava biti nestranački
Zamjenik šefa kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je da su neutemeljeni zahtjevi poslanice SNSD-a Snježane Novaković-Bursać da SNSD dobije ekskluzivno pravo na imenovanje novog ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.
08.04.2021. u 18:06
get url
text

Kako navodi u svojoj izjavi Softić, zahtjevi SNSD-a u potpunoj su suprotnosti sa stranačkim sporazumom SDA, HDZ-a i SNSD-a. Tada je dogovoreno da će ministar za ljudska prava i izbjeglice biti nestranačka ličnost iz reda Ostalih, te da će dolaziti iz entiteta RS, kao i da će ta ličnost, sa svojim svjetonazorom, ispunjavati neki minimum uslova prihvatljivih SDA.

-Sve je to bio dio nekog kompromisa kojim smo prevazišli tadašnju blokadu oko formiranja Vijeća ministara, a sada se SNSD po običaju predomislio i očekuje da se sve to ignoriše i da se prekrši sporazum, kako bi se njima udovoljilo i kako bi postavili funkcionera SNSD-a. To se ne može desiti. Pozivam ovom prilikom SNSD da, u skladu sa utvrđenim političkim sporazumom, iznađu prijedlog kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, te da nam ga ponude na razmatranje, umjesto bilo kakvih prepucavanja i natezanja, jer je riječ o važnoj funkciji koja ne treba biti predmet unutarstranačkih odnosa u SNSD-u, poručio je Softić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.