open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik SDA
Softić: Sva vika na Lendi, a Stojanović blokirao izbor Vlade, pokazuje se da se u SDP-u vodi rovovska borba
Sva vika na Refiku Lendi (SDA), a Igor Stojanović (SDP BiH) blokirao je izbor Vlade FBiH, prokomentirao je danas Safet Softić, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i potpredsjednik ove stranke, nakon što i potpredsjednik FBiH Stojanović nije potpisao saglasnost za imenovanje Vlade.
31.03.2023. u 18:29
get url
text

VEZANI TEKST - Stojanović pisao Nikšiću, Čoviću i Ogreševiću: Provjerite sporne kadrove koje ste predložili

- Nije me iznenadio njegov potez pretjerano jer su ovo dramatični trenuci za SDP. Pokazuje se da se tamo vodi rovovska borba koja je, vjerovatno, vezana za Kongres na kojem bi se trebao izabrati novi lider. Mislim da su te podjele jako izražene i mislim da se neće tako lako izaći iz toga, što se vidi po potezu Stojanovića.

Mi sve vrijeme ponavljamo da se ne radi o blokadama, nego se radi o izbornom rezultatu. Nemamo problem da idemo u opoziciju, tamo smo već na državnom nivou. Onog momenta kad se steknu zakonski i ustavni uslovi SDA će otići u opoziciju. U Ustavu Federacije piše da je rukovodstvo FBiH, predsjednik sa dva potpredsjednika, šef izvršne vlasti. I dok je to tako ovo će i dalje imati određene zaplete - rekao je Softić tokom gostovanja na N1.

Komentirao je i uvjerenost Dragana Čovića, lidera HDZ-a, da će Stojanović u ponedjeljak dati saglasnost za novu Vladu FBiH.

- Mi ne pravimo show, to radi neko drugi ko je htio formirati vlast bez da je stekao uvjete. Ako je Stojanović iz ne znam kakvih motiva zakočio potpisivanje Vlade FBiH, uz uvjete da se ove stranke dogovore, i ukoliko on kaže da ne želi započeti mandat sa aferama, vjerovatno će istrajati sa tim. Mislim da će tražiti smjenu (Anela) Kljake, (Sanje) Vlaisavljević i kandidata za ministra federalnog MUP-a za kojeg vidimo da je pod optužbom (Almin Hopovac) - kazao je Softić.

Na pitanje da li će reagirati Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Softić je odgovorio da "ono što imamo od Schmidta je da on neće nametati odluke i da političke stranke treba da sjednu i dogovore se".

- Da li će se držati toga što je kazao – zaista ne znam. Ali i današnji protesti i spekulacije medija vode nas u veću krizu koja bi mogla zahvatiti ne samo Federaciju nego i čitav region - dodao je Softić.

Odgovorio je i na pitanje da li sve ovo uništava SDA, uključujući smjena Osmana Mehemdagića, ukidanje zvanja Sebiji Izetbegović.

- Ja bih volio da neka nezavisna agencija napravi istraživanja rejtinga političkih stranaka, mislim da SDA stoji mnogo bolje nego prije izbora. Upravo zbog, da upotrijebim grub izraz, silovanja demokratije. Ovo ne može ovako. Mi smo na državnom nivou prihvatili volju parlementarne većine, samo neka isti princip primjene na federalnom nivou, samo da se poštuje Ustav i zakoni. Mislim da je SDA mnogo stabilnija upravo zbog jačine agresivnih napada - istakao je Softić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.