open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Softić: Umjesto pripisivanja tuđih zasluga i ispunjavanja želja HDZ-a i SNSD-a, pozivamo "Trojku"...
Nadam se da je predsjedniku SDP-a Nerminu Nikšiću bilo barem malo neprijatno kada je zasluge za usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma pripisio koalicijskim "kompromisima" i "dogovorima", pri tome kritikujući opoziciju, naveo je državni delegat Safet Softić.
16.02.2024. u 16:32
get url
text

- Da smo čekali "kompromise" vladajuće koalicije, ne samo da Bosna i Hercegovina ne bi ispunila jedan od tri uvjeta Evropske unije za otvaranje pregovora već bi država završila na "sivoj listi" Moneyvala, što bi nanijelo katastrofalne posljedice našoj privredi - kaže on.

Umjesto pripisivanja tuđih zasluga, mišljenja je Softić, i za Nikšića i cijelu državu bi bilo mnogo bolje da traži "kompromis" sa koalicionim partnerima o popravljanju Zakona o sukobu interesa, čije su izmjene uvjet EU-a i kojeg su "upravo SDP i njihovi današnji koalicioni partneri uništili posljednji put kada su činili vlast na državnom nivou".

- Nažalost, umjesto ispunjavanja preostala dva uvjeta koje je EU postavila pred našu zemlju, Trojka je posvećena zadovoljavanju potreba HDZ-a koje se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH - rekao je Softić.

Pozvao ih je da usvoje Zakon o sukobu interesa i Zakon o sudovima BiH koji će biti usklađeni sa evropskim standardima i potrebama građana, a da "konačno ispunjavanje želja HDZ-a i SNSD-a stave u drugi plan kako bi Evropsko vijeće 21. marta moglo donijeti odluku o otvaranju pregovora sa Bosnom i Hercegovinom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.