open-navfaktor-logo
search
Egipatski ambasador
Sorour: Mnogi Egipćani bi voljeli doći u BiH, ali problem je što na vizu čekaju tri do četiri sedmice
Yasser Sorour, već godinu i po, na dužnosti je egipatskog ambasadora u Bosni i Hercegovini. U diplomatiji je već 27 godina, a prije naše zemlje, istu funkciju obavljao je u Islamabadu, New Yorku i Rimu.
05.04.2022. u 18:12
get url
text

U Bosni i Hercegovini najviše ga je oduševila srdačnost ljudi, koji su, kako je kazao za Faktor, "veoma prijateljski nastrojeni, i uvijek spremni da pomognu". Priznaje da ga je fascinirala i priroda naše zemlje i dodaje da je prvi put u životu, ove godine, probao i zimski sport – skijanje.

- Bilo je to posebno iskustvo za mene, i posebno zabavno za moje troje djece dok su me gledali kako pokušavam upravljati skijama – ističe dobro raspoloženi ambasador.

I nastavlja...

- Kada sam fotografije sa skijanja pokazao mojim prijateljima i rođacima iz Egipta, mnogi od njih su poželjeli da dođu, jer mi to nemamo u Egiptu – kaže Sorour.

No problem je, kaže Sorour, to što Egipćani moraju čekati tri do četiri sedmice da bi dobili vizu za BiH.

- To je previše vremena, jer teško je isplanirati slobodno vrijeme kada se čeka toliko dugo. Kada bi se ovo promijenilo, jako puno Egipćana bi došlo, i mogli bi napraviti pravu zimsku atrakciju. Zimski turizam je jako zanimljiv Egipćanima – poručuje ambasador.

S druge strane, Bosanci i Hercegovci, koji žele putovati u Egipat, na vizu ne čekaju duže od 30 minuta.

- Mi želimo stvarati konekcije između Egipćana i Bosanaca, želimo da Bosanci upoznaju našu zemlju, i da Egipćani dolaze više ovdje, zato sam odlučio da niko iz BiH na vizu neće čekati duže od pola sata. A nadam se da će doći vrijeme kada nam vize uopšte neće trebati. Na tome ćemo raditi – ističe Sorour.

Također, napominje da će od maja, jednom sedmično biti direktan let iz Sarajeva za Egipat, tačnije iz Sarajeva za Hurgadu za početak.

- Nadamo se da ćemo imati puno gostiju iz BiH. Oni koji su vakcinisani za ulazak u Egipat trebaju pokazati covid pasoš, a oni koji nisu, dovoljan je test da su negativni, ali ne stariji od 72 sata. Dodatna testiranja neće biti potrebna. Mogu se osjećati sigurno u Egiptu i uživati u gostoprimstvu naših ljudi – zaključuje ambasador.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.