open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Soukbunar: Jedni traže uklanjanje ograde, drugi tvrde da će to ugroziti džamijski prostor
Mještani Mjesne zajednice Soukbunar zatražili su od Općine Centar Sarajevo uklanjanje ograde u ulici Porodice Foht. Ograda sprečava prolaz na glavnu cestu, ali s druge strane, neki od mještana strahuju od mogućnosti da naređeno uklanjanje ograde ugrozi prostor Gornje džamije Soukbunar, zbog čega su kontaktirali našu redakciju. 
31.10.2022. u 14:07
get url
text

Mještani MZ Soukbunar su zatražili od Inspektorata Općine Centar uklanjanje ograde u ulici Porodice Foht do broja 63, koja, kako ističu, od 1995. godine služi kao prolaz na glavnu cestu, ali je sada zatvorena.

- U Inspektoratu Općine Centar je zaprimljen zahtjev MZ Soukbunar u kojem se navodi: "Problem je kratki put koji izlazi na glavnu ulicu, a nalazi se kod montažno-stambenog objekta Obdanište, koji je u polusrušenom stanju. Mi smo ovaj put prije 1995. koristili kao izlazni put na glavnu cestu, bez ikakvih problema sa prijeratnim stanarima. Poslije 1995. godine cijelu baraku, osim srušenog dijela, koristi porodica Kamber, a smatramo da nema pravo zagraditi ovaj put, postaviti dvije ograde, zaključati sa strane naše ulice – kazali su iz Inspektorata Općine Centar.

Kako dalje navode, oni su 5. jula 2022. godine izvršili uviđaj na lokaciji i konstatovali da se u ovoj ulici na spomenutoj adresi nalazi metalna ograda dužine 10 metara na betonskom zidiću visine 40 cm te da je na vrata stana zalijepljen poziv za investitora radova koji u ovom slučaju nije poznat, a prema članu Zakona o prostornom uređenju u takvom slučaju Inspektorat može donijeti rješenje i bez njegovog saslušanja.

- Kako nije utvrđen investitor radova, inspektor je rješenje oglasio na oglasnoj ploči nadležne inspekcije i postavio ga na građevini koja je objekat kontrole dana 25. oktobra 2022. godine. U rješenju se nalaže investitoru N.N. da poruši izvedene radove na adresi Porodice Foht do broja 63 i to: da ukloni 10 metara metalne ograde sa betonskim zidom visine 40 cm, koja se nalazi sa sjeverne strane parcele, prema broju 71 i da teren vrati u prvobitno stanje – poručuju iz općinskog Inspektorata.

{$galerijaFotografija}

Međutim, pojedini mještani MZ Soukbunar ukazuju na mogućnost da se ugrozi prostor Gornje džamije Soukbunar koji se nalazi odmah do ograde čije uklanjanje je naredio općinski Inspektorat.

IMG_20221027_163652.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.