open-navfaktor-logo
search
Sud u Čapljini
Špago: Cilj presude zabraniti Bošnjacima da učestvuju u političkom životu Stoca
Uvjeren je, ističe, da ovo nije zadnja riječ, te da će pravosudni organi na višim nivoima u žalbenom postupku "oboriti ovu presudu, koja služi na sramotu lokalnom pravosuđu"
10.01.2020. u 18:41
get url
text

Presuda koju je Općinski sud u Čapljini izrekao protiv Salmira Kaplana, Demira Mahmutčehajića i Ahmeta Ljubovića temelji se na političkim motivima, a ne na pravnim kriterijima, saopćio je predsjednik Glavnog odbora SDA i predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, Šerif Špago.

Kako navodi, nakon što su izbornim krađama i zabranama kandidature vladajuće strukture, na čelu sa HDZ-om, suspendirati demokratski proces u Stocu, sada to pokušavaju ovjeriti i kroz političke presude lokalnog pravosuđa.

- Cilj je diktatura jednog načina mišljenja i zabrana Bošnjacima da učestvuju u političkoj borbi u Stocu. Apsurdno je da lokalno pravosuđe ni nakon 3 godine nije utvrdilo ko je odgovoran za pokušaj izborne krađe, a donosi presude koje idu direktno u korist lokalnih vlasti, koje decenijama provode politiku apartheida usmjerenu prvenstveno protiv Bošnjaka - navodi Špago.

Uvjeren je, ističe, da ovo nije zadnja riječ, te da će pravosudni organi na višim nivoima u žalbenom postupku "oboriti ovu presudu, koja služi na sramotu lokalnom pravosuđu".

- Ovaj politički proces ni u kojem slučaju ne smije obeshrabriti borbu za slobodan i demokratski Stolac, u kojem će svi ljudi imati jednaka prava - zaključuje Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.