open-navfaktor-logo
search
Prekinuta sjednica
Špago: HDZ u HNK ruši "korona zakon" i dovodi u pitanje rebalans budžeta
Sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, prekinuta je danas na zahtjev Kluba Hrvata, jer je Klub Bošnjaka jednoglasno zatražio da se o Zakonu o dopunama zakona o izvršenju budžeta HNK za 2020.godinu glasa po principu vitalnog nacionalnog interesa.
28.05.2020. u 20:27
get url
text

Predsjedavajući Skupštine HNK, Šerif Špago nakon prekida sjednice pojasnio kako je Kolegij Skupštine na telefonskoj sjednici definisao održavanje današnje sjednice Skupštine u čiji dnevni red je ušao Prijedlog Izmjena i dopuna Budžeta HNK za 2020. godinu. 

- Izmjene i dopune Zakona o izvršenju Budžeta HNK do početka sjednice Skupštine, Vlada HNK nije bila utvrdila, iz razloga što su ministri HDZ-a insistirali na amandmanima koji nisu vezani za predložene Izmjene i dopune od strane Ministarstva finansija, nego na članove Zakona koji nemaju nikakvog dodira sa implementacijom tzv. korona zakona i predloženim Rebalansom Budžeta. Pojedini zastupnici iz Kluba Hrvata su uslovljavali održavanje sjednice sa stavljanjem u dnevni red Prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju Budžeta-kazao je Špago. Kroz diskusije je, dodaje, bila prihvatljiva i varijanta koja je predložena od Ministarstva finansija.

U pauzi sjednice Skupštine, kad su, napominje Špago, mislili da je sve dogovoreno, na Sjednici Vlade ministri iz HDZ ponovo insistiraju na ranijim amandmanima, koji nisu dobili većinu u Vladi.

- U nastavku Sjednice Skupštine, Klub Bošnjaka je iskoristio ustavnu mogućnost da se o navedenom Zakonu izjašnjava po proceduri vitalnog interesa imajući u vidu preglasavanje po navedenom Zakonu u prethodnom periodu- decembar 2019- ističe Špago.

Zbog svega navedenog nije mu tvrdi jasan postupak zastupnika Kluba Hrvata i napuštanje Sjednice Skupštine i rušenje kvoruma za rad Skupštine.

Ono što posebno predstavlja problem, napominje, je da se ovakvim postupcima odugovlači implementacija "korona zakona", odnosno ruši taj zakon i dovodi u pitanje usvajanje usaglašenog rebalansa budžeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.