open-navfaktor-logo
search
Helezova informacija
Špago o zahvalnici 7. muslimanskoj brigadi: Članovi "Trojke" bili suzdržani kako se ne bi zamjerili SNSD-u i HDZ-u
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici većinom glasova nije primila k znanju informaciju državnog ministra obrane Zukana Heleza (Socijaldemokratska partija) u kojoj se navodi da je "nejasna je i neutemeljena konstatacija o narušavanju neutralnosti Oružanih snaga BiH dodjelom zahvalnice Udruženju "7. muslimanska brigada" iz Zenice". 
30.05.2023. u 21:51
get url
text

VEZANI TEKST - Odbijena Helezova informacija o dodjeli zahvalnice 7. muslimanskoj brigadi, suzdržani bili iz SDP-a i NiP-a

Podsjećamo, u novembru 2022. godine Udruženju 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica, komandant 5. pješadijske brigade Prvog pješadijskog bataljona OSBiH major Enis Herić u ime OSBiH dodijelio je zahvalnicu za svesrdnu i nesebičnu podršku koju je pružilo OSBiH. I od tada su iz bh. entiteta Republika Srpska krenuli agresivno, tražeći da se ovim pitanjem bavi parlamentarna komisija.

Jučer su, očekivano, protiv bili članovi komisije iz Srpske demokratske stranke i Ssaveza nezavisnih socijaldemokrata Darko Babalj, Sanja Vulić i Radovan Kovačević.

Suzdržani su bili predstavnici Hrvatske demokratske zajednice Marina Pendeš i Zdenko Ćosić, kao i Milan Dunović (Demokratska fronta). Za je bio samo Šerif Špago (Stranka demokratske akcije). U vrijeme glasanja na sjednici nisu bili Sredoje Nović (SNSD), Slavko Matić (HDZ) i Safet Softić (SDA).

VEZANI TEKST - Šta se krije iza priče o zahvalnici 7. muslimanskoj: Špago smatra da je pozadina udar na OSBiH

I dok je jasno koji su motivi stranaka iz RS-a, pa i HDZ-a bili prilikom glasanja, nije jasno zašto su suzdržani bili Zukanov partijski drug Jasmin Imamović i Kemal Ademović (Narod i pravda). Zatražili smo komentar od Heleza, ali smo dobili štur odgovor.

- Trenutno nemam vremena. Pripremamo se za prelete američkih bombardera. O tome možda možemo kasnije - izjavio je Helez za Faktor. 

Pokušali smo dobiti komentare od Imamovića i Ademovića, no oni se nisu javljali naše pozive. Najblaže neobično je da na Helezovu informaciju članovi komisije iz  "Trojke" ostaju suzdržani. 

VEZANI TEKST - Zbog zahvalnice 7. muslimanskoj iz 2022. RS na nogama, oficire OSBiH sa platnog spiska Beograda nagrađuju generalskim činovima

- Moj utisak je da su zbog mira u parlamentarnoj većini i da se ne bi zamjerili strankama iz RS-a i HDZ-u, Imamović i Ademović glasali kako su glasali.

Istina, Ademović je svoj potez objasnio tako da se samim slanjem dopisa informacija prima k znanju. Međutim, iz nadležnih službi su mu objasnili da je neophodno da se očituje. 

Što se tiče HDZ-a, Pendeš je kazala da su bili suzdržani jer navodno u izradi informacije nije učestvovao zamjenik ministra odbrane koji dolazi iz ove stranke - rekao je za Faktor Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.