open-navfaktor-logo
search
Sve ukazuje na korupciju
Špago: Pravosudni i revizorski organi da se pozabave odlukama Vijeća ministara o dodjeli novca udruženjima
Nadam se da će se pravosudni i revizorski organi pozabaviti odlukama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o dodjeli tekuće rezerve udruženjima jer sve ukazuje na korupciju, kazao je danas Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, komentirajući odgovor na zastupničko pitanje koji je dobio.
28.02.2024. u 20:38
get url
text

VEZANI TEKST - Bez javnog poziva: Kako su državni ministri počastili sa 3,8 miliona KM "svoja udruženja i klubove"

Na sjednici Zastupničkog doma bh. Parlamenta Špago je govorio o odgovoru koji je dobio o višegodišnjim projektima u višemilionskim iznosima koje je odobrilo Vijeće ministara BiH, pa je rekao da je interesantno da se samo jedan odnosi na Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine i to na školovanje oficira.

- Nema projekata, odnosno odobrenih sredstava za nabavku helikoptera. Iako je donesena odluka da se izdvoji novac iz tekuće rezerve budžeta BiH do kraja septembra, desilo se ne da nisu izdvojena iz tekuće rezerve do kraja septembra nego nisu nikako izdvojena za 2023. godinu. Što je najgore, ministri iz "Trojke" pristali su da se ta sredstva raspodjele različitim udruženjima u iznosu većem od 3,8 miliona KM koja su raspoređena bez kriterija. Ta sjednica Vijeća ministara održana je 29. decembra u strogoj tajnosti i o njij nema saopćenja. Neka udruženja su dobila po 95.000 KM. Postoji sumnja kako i zašto. Ne zna se za koje projekte i po kojem osnovu - dodao je Špago.

Istakao je da na tu sjednicu Vijeća ministara BiH nisu dostavljeni zahtjevi krajnjih korisnika sredstava s pratećom dokumentacijom pa je pitanje po kojem su osnovu dodjeljivana.

- Određene informacije ukazuju da su u Ministarstvu civilnih oslova i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice naknadno zvali udruženja i tražili dostavljanje zahtjeva, da pokriju nezakonito djelovanje. Mali iznos pripada za udruženja humanitarnog karaktera. Kada se pogleda koja su i odakle su, jasna je veza ministara i udruženja. Nadam se da će se pravosudni i revizorski organi pozabaviti ovim odlukama jer sve ukazuje na korupciju - zaključio je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.