open-navfaktor-logo
search
Razgradnja države
Špago: SIPA je pod kontrolom Dodika, a "Trojka" žmiri, zbog istrage u vezi sa statusom Schmidta urušava se međunarodni kredibilitet BiH
Iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su za Faktor da vrše provjere u vezi s diplomatskim statusom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. 
27.09.2023. u 10:34
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog smrti srpskih terorista na Kosovu: Direktor Kerleta odlučio da na BH radiju 1 danas svira ozbiljna muzika

- Više detalja ne možemo dati s obzirom na to da je to u toku - kratko nam je rečeno iz SIPA-e.

Ova aktivnost SIPA-e uslijedila je nakon prijave članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i ministra sigurnosti Nenada Nešića. Nova destruktivna ofanziva iz bh. entiteta Republika Srpska uslijedila nakon što je čelnik RS-a Milorad Dodik zatražio da se objelodani ko je dao diplomatski pasoš Schmidtu. Istovremeno je Nešića zanimalo ko su članovi Schmidtovog osiguranja.

Da je Dodik u novoj rušilačkoj ofanzivi, pokazuje i odluka direktora BH radija 1 Dejana Kerlete da danas na ovom državnom mediju emituje ozbiljnu muziku, a zbog dana žalosti u RS-u koji je donesen zbog pogibije četverice srpskih terorista koji su u nedjeljnom napadu na Kosovu ubili jednog policajca.

A sve se ovo dešava nakon sastanka vladajuće koalicije na državnom nivou održanog u ponedjeljak u Mostaru, gdje su glavni akteri još jednom bili u svom standardu. Čelnik HDZ-a Dragan Čović je bio poslovično pretjerano optimista, Dodik je bio uobičajeno isključiv, dok je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić (jedini je on govorio u ime stranaka "Trojke"), kazao da su svi pokazali "zavidan nivo spremnosti". Je li Nikšić mislio na ovu Dodikovu rušilačku spremnost, zna samo on.    

- SIPA je pod političkom kontrolom Dodika i kadrova SNSD-a u državnim institucijama. Vodi se nekakva istraga, a "Trojka" žmiri na sve to, valjda zarad neke fine "atmosfere".

Ovo je opasna politička priča, istragom u vezi s diplomatskim statusom Schmidta urušava se kredibilitet BiH u međunarodnim krugovima. Morao bi reagovati ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ovo je u njegovoj nadležnosti - kaže za Faktor Šerif Špago, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. 

Također, Špago smatra da je rukovodstvo BH radija 1 napravilo pravi skandal. 

- Sramotno je da državni medij odaje počast teroristima koji su u svom napadu ubili policajca na Kosovu. Dan žalosti u RS-u ne obavezuje BH radio 1, nikakva tragedija nije se desila na prostoru ovog entiteta. Kada se u maju ove godine desio masakr u školi u Beogradu, država BiH, odnosno Vijeće ministara donijelo je odluku o danu žalosti, jer se radilo o nedužnim žrtvama - istakao je Špago.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.