open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Špago: U proceduru idu izmjene zakona kojim se ograničava rast plaća funkcionera
Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uputit će u parlamentarnu proceduru izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH kojim bi bio spriječen veliki rast plaća funkcionera, a do kojeg bi došlo iduće godine primjenom nove, uvećane osnovice.
29.12.2022. u 14:41
get url
text

Nacrtom budžeta institucija BiH za 2023. godinu, koji još nije prošao ni Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, planirano je povećanje osnovice za obračun plaća sa 535 KM na 630 KM.

Zakonom o plaćama i naknadama, osim vojnika, policajaca, namještenika i državnih službenika, obuhvaćeni su i ministri, parlamentarci, članovi Predsjedništva BiH koji i imaju najveće koeficijente, pa bi se primjenom ove osnovice upravo njima najviše povećale plaće. Primjera radi, članovima Predsjedništva BiH plaće bi bile veće za skoro 1.000 KM. 

VEZANI TEKST - Predviđena veća osnovica: Evo koliko bi funkcionerima mogle biti povećane plaće u 2023.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentu BiH, danas je kazao da su jučer na sjednici kluba donijeli zaključak da u proceduru upute izmjene Zakona o plaćama, koji će danas predati na protokol.

- U proteklim godinama bilo je prijedloga da se ograniči rast plaća ovih funkcionera. Imajući u vidu da se po Ustavu tokom mandata ne mogu smanjivati plaće funkcionerima, pripremili smo prijedlog da se izmijeni Zakon tako da svi koji imaju koeficijente od 1,20 do 3,99 dobiju povećanje plaće u punom iznosu po osnovici od 630 KM, što je više od 20.000 zaposlenika institucija BiH. Za one s koeficijentom od 4 do 5,55 da imaju povećanje, ali umanjeno za deset posto, a tu su pomoćnici ministara, sekretari, rukovodioci i zamjenici rukovodioca upravnih organizacija i drugi rukovodeći državni službenici.

Za one s koeficijentima od 5,66 do 10 da se umanji osnovica za 15 posto i tako ne bi došlo do povećanja plaća. Tu su i funkcioneri i zadržali bi isti iznos plaće. Dosadašnji prijedlozi izmjena Zakona o plaćama su padali na Ustavnopravnoj komisiji upravo zbog ustavne odredbe da se plaća funkcionera ne smije smanjivati. Ovim bi ispoštovati ustavnu odredbu da nema smanjenja plaća, ali ne bi bilo ni rasta - rekao je Špago.

Dodao je da očekuje da će zastupnici i pozicije i opozicije ovo podržati i to prije donošenja budžeta za 2023. godinu kojim bi bio "omogućen rast plaća ovim s koeficijentom do 4,20, što su vojnici, policajci i svi s najnižim koeficijentom, a ograničimo rast plaća funckionera".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.