open-navfaktor-logo
search
Prijedlog SDA
Špago uoči sjednice u petak: Izmjene Izbornog zakona sada mogu proći bez SNSD-a i HDZ-a, ali...
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje je predložio Klub zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, mogu biti usvojene u petak na hitnoj sjednici Zastupničkog doma i bez glasova zastupnika SNSD-a i HDZ-a, kazao je Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA. On očekuje da će i biti usvojene ukoliko opozicija iz RS-a i stranke "Trojke" ostanu pri svojim stavovima.
27.12.2023. u 14:39
get url
text

VEZANI TEKST - Državni zastupnici pred Novu godinu glasaju o izmjenama Izbornog zakona, ko bi radije da Schmidt nameće rješenja

Izmjene i dopune Izbornog zakona tiču se integriteta izbornog procesa, a jedina su tačka dnevnog reda sjednice u petak.

Međutim, realno je da neće biti usvojene u Domu naroda, gdje bez glasova SNSD-a ne mogu proći.

U prilog tome govori i današnja izjava parlamentarca iz SNSD-a Miroslava Vujičića da SNSD neće podržati prijedlog SDA.

Također, HDZ ni ranije nije podržavao izmjene Izbornog zakona koje su se nalazile u proceduri, uključujući i one na koje se naslonio prijedlog SDA.

Prijedlog zastupnika SDA odnosi se na uvođenje elektronske identifikacije birača otiskom prsta i optičko čitanje glasačkih listića. Predviđena je izrada studije izvodljivosti koja se tiče nabavke nove tehnologije. Predviđene su i druge promjene pa je tako, s ciljem sprečavanja zloupotrebe biračkih odbora, predloženo da biračke odbore bira Centralna izborna komisija BiH putem javnog poziva, a da stranke mogu imati maksimalno jednog člana, zatim dodatno su pojačane kazne za kršenje zakona, uvedeno je pitanje mirovanja mandata.

Upravo je usvajanje tehničkih izmjena izbornog zakonodavstva zatražio visoki predstavnik Christian Schmidt uz prijetnju da će ih on nametnuti ako ne budu usvojene ove sedmice.

Pitali smo Špagu da li su predložene izmjene zakona koje je predložio Klub SDA ono što Schmidt traži. Kazao nam je da su iz OHR-a tražili informacije o zakonu kada su ga kao klub pripremali, ali nisu dobili nikakve povratne informacije i ne zna da li Schmidt ima neke svoje varijante i šta će eventualno nametnuti.

O promjenama Izbornog zakona danas je bilo riječi i na sastanku nekih parlamentarnih klubova i članova Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Na ovom sastanku nije bilo detaljnijeg govora o prijedlogu Kluba SDA osim da ga CIK pozdravlja. Bilo je riječi o potrebi izmjena zakona koje se odnose na unapređenje integriteta izbornog procesa i uvođenja novih tehnologija.

Prema informacijama, Vujičić iz SNSD-a samo je kazao da ne priznaju CIK i izašao, dok se iz HDZ-a se nisu posebno izjašnjavali.

Sastanku su prisustvovali zastupnici Jasmin Emrić (NES), Šerif Špago i Safet Kešo iz SDA, Saša Magazinović (SDP), Miroslav Vujičić (SNSD), Sabina Ćudić (Naša stranka), Milan Dunović (DF) i Nenad Grković (Za pravdu i red), te delegati Zdenko Ćosić (HDZ), Džemal Smajić (Stranka za BiH) i Zlatko Miletić (Za nove generacije).

- Većina učesnika ocijenila je sastanak kao korisnu razmjenu mišljenja, te iskazala potrebu da se unaprijedi komunikacija između PSBiH i CIK-a BiH s ciljem traganja za najboljim rješenjima za unapređenje izbornog procesa – navedeno je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.