open-navfaktor-logo
search
Tri decenije nakon pokolja
Spahić: Bošnjaci Foče su obespravljeni, u općini i policiji ih je zaposleno samo pet
Trideset godina od početka pokolja i progona Bošnjaka Foče, koji su počinile komšije Srbi i brojne srpske paravojne jedinice, život povratnika u ovaj grad u istočnoj Bosni daleko je od ljudskog dostojanstva.
08.04.2022. u 19:42
get url
text

- Bošnjaci dijele sudbinu Bošnjaka u RS-u. Ne može se više kazati da smo građani drugog reda, mi smo ovdje nula. Ovo je rezultat Dejtona, etnički čist entitet sa minimalno prava za Bošnjake. Svakodnevno se krše se ustav i zakon, opstruiše se implementacija izbora u Foči - kaže za Faktor Izet Spahić (Stranka demokratske akcije), jedini bošnjački odbornik u lokalnoj skupštini. 

Brojke o nezastupljenosti Bošnjaka u javnoj upravi i ustanovama su frapantne.

VEZANI TEKST - Sjećaš li se Foče: Krvavi Bajram 7. aprila bio je početak pokolja, silovanja, progona

- U Općini Foča od 100 zaposlenih samo je dvoje Bošnjaka, u lokalnoj policijskoj upravi od 160 zaposlenih samo je troje Bošnjaka. Tako je i ostalim općinskim ustanovama. Povratnici su zapostavljeni i kada je u pitanju raspodjela budžeta. U Foči tokom cijele godine živi nešto manje od 300 Bošnjaka. U periodu između aprila i novembra taj se broj značajno poveća - ističe Spahić.

Bošnjaci Foče još tragaju za velikim brojem svojih srodnika koji su ubijeni u pokoljima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

- Još nije pronađeno 627 ubijenih Bošnjaka. Zato smo protiv hidrocentrala u dolini rijeka Drine i Bistrice jer imamo dovoljno naznaka da se u njihovim koritima nalaze masovne grobnice - podvlači on.

Foča je sve samo ne sigurno i prijatno mjesto za život povratnika.

- Na zgradi općine su posteri ratnog zločinca Ratka Mladića, žalosno je da to ne predstavlja problem predstavnicima međunarodne zajednice koji dolaze i sarađuju sa lokalnom vlašću. U gradu se oslikavaju murali presuđenim ratnim zločincima. Sve to čini veoma tmurnu sliku. Federalni i državni organi trebaju staviti prst na čelo i sagledati položaj Bošnjaka u Foči i RS-u uopće - smatra Spahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.