open-navfaktor-logo
search
Rekonstrukcija Vlade KS
Spahić: Imam sve kompetencije da budem ministar; Vranić: Predlažem ga, ja sam se "potrošio"
Kako su krenule u javnosti spekulacije o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, govorilo se i o mogućoj promjeni na čelu Ministarstva zdravstva.
23.10.2023. u 14:25
get url
text

Spekulacije su intenzivirane nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smijenila članove Nadzornog i Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), i imenovala nove.

Pojedini mediji već su ranije objavili kako bi u fotelju ministra zdravstva, umjesto dosadašnjeg prof. dr. Harisa Vranića (kadar SDP-a), mogao sjesti njegov stranački kolega doc. dr. sc. Ademir Spahić, predsjednik Upravnog odbora JU Dom zdravlja KS.

VEZANI TEKST - Najavljen Vranićev odlazak iz Vlade KS, ide li za direktora Opće bolnice, je li Spahić novi ministar zdravstva?

Jutros smo kontaktirali i Ademira Spahića koji je naveo da ćemo se morati obratiti KO SDP-a da provjerimo ima li prijedloga da on bude novi ministar zdravstva.

- U SDP-u postoje organi. To se donosi na sjednicama Predsjedništva KO SDP-a i Kantonalnog odbora SDP-a. Ja gdje god budem radio u zdravstvenom sistemu, trudit ću se za transparentan i javan rad – on je naveo.

Pitali smo ga hoće li prihvatiti poziciju ako mu se ponudi.

- To ne mogu reći u ovom trenutku. Ako se desi da mi ponude, onda ću dati svoju konačnu odluku, a mislim da imam sve potrebne kompetencije da bih mogao obavljati tu funkciju, a svakako ćemo vidjeti šta će se desiti – odgovara Spahić.

Nedugo potom javno se oglasio aktuelni ministar Vranić. On je zamolio da se na sutrašnjoj sjednici Predsjedništva KO SDP-a Sarajevo prihvati njegov zahtjev da u novoj Vladi KS njegovo ime ne bude uopće razmatrano kao prijedlog starog/novog ministra zdravstva u Vladi KS, s obzirom na to da se, kako kaže, isuviše umorio i "potrošio" za ove tri godine na mjestu ministra, a što je uveliko i znatno narušilo, tvrdi, njegovo zdravlje.

- Neću kriti, bilo je isuviše teško. Treba sad prepustiti odmornijim i mlađim. Vrijeme je da se vratim svojoj profesiji, ako me zdravlje posluži, gdje sam radio skoro 30 godina. Vrednovanje moga dosadašnjeg rada kao ministra zdravstva KS prepuštam ocjeni građana.

Dobro što je se uradilo i pored svih prepreka se brzo zaboravlja, loše se dugo pamti. Borba u sistemu koji je potpuno devastiran, potpuno partitokratski i klijentelistički uređen (blago rečeno) je kao borba sa vjetrenjačama. Mnogima sam stao na žulj – navodi Vranić.

Kaže kako je za građane nemalo toga dobrog učinjeno, "ali mnogo toga je ostalo neurađenoga".

- Bez podrške politika i viših nivoa vlasti, iluzija je očekivati ikakvo poboljšanje. Zainteresiranost za promjene zdravstvenog sistema kod politika su ravne statističkoj grešci, osim u trenucima kad im je ta pomoć potrebna. 

Ako imam mogućnosti i utjecaja, a na fonu ranijih razgovora sa svim članovima Predsjedništva KO SDP-a Sarajevo, i koji su imali isti stav, za novog ministra zdravstva predlažem doc. dr Ademira Spahića, kojeg vam ne trebam posebno predstavljati, svi ga isuviše dobro znate – ističe Vranić.

Dodaje kako su i svi drugi prijedlozi dobrodošli, ali ako dolaze iz same baze.

- Nametanja više nisu dobrodošla. Želio bih da novi ministar zdravstva KS bude nenametnuti, istinski prijedlog KO SDP-a Sarajevo. Imat će moju punu podršku i pomoć ako je treba.

Mislim da je ovo posljednji trenutak za SDPBiH, ako se već nije partijskim nemarom i neradom zakasnilo, da se hitno počne radom za spas ideje socijaldemokratije u BiH, a to je vraćanje bazi, običnim građanima, obespravljenima, radnicima, seljacima, kao i vođenje statutarne, samostalne, suverene, jasne, hrabre i odlučne politike koja će imati podršku baze, a ne politika iz nevidljive pozadine. Naša politika mora biti autohtona, a ne podanička – poručuje on.

Smatra kako je SDPBiH na velikom izazovu, opstati ili nestati.

- Do nas je. KO SDP Sarajevo treba napokon da počne raditi i odlučivati samostalno, bez nametanja volje drugih. Naši rezultati na posljednjim općim izborima BiH u KS su to jasno pokazali, ogroman rast, čime smo dobili puni legalitet i legitimitet da KO SDP samostalno odlučuje u svojim nadležnostima. Nažalost, dosadašnja praksa je bila drugačija.

SDPBiH je naša zajednička kuća, a "oteto" će se morati članstvu vratiti – kaže Vranić.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.