open-navfaktor-logo
search
Nakon smrti Džene Gadžun
Spahić: Ne znam zašto djevojčica nije operisana u Zenici, utvrdit ćemo je li dr. Jovanović napravila prekršaj
- Razgovarali smo sa načelnicom odjela, a razgovarat ćemo i sa dr. Ninom Jovanović. To je posao koji je ona radila van naše zdravstvene ustanove i to je nećemo pitati, ali ćemo je pitati je li postupila prema onom što je u saglasnosti da se bavi dodatnim radom. Ukoliko bude prekršila nešto od toga, onda ćemo poduzeti odgovarajuće mjere - kaže dr. Kasim Spahić, pomoćnik direktora za medicinske poslove u Kantonalnoj bolnici Zenica, na pitanje da li je menadžment ove zdravstvene ustanove razgovarao sa dr. Jovanović koja je operisala preminulu djevojčicu Dženu Gadžun iz Kaknja.
15.11.2021. u 13:33
get url
text

- Pozvat ćemo pravnu službu na razgovor sa dr. Jovanović. Želimo provjeriti sve, ukoliko bude bilo šta prekršila, to ćemo znati nakon zvanične analize danas ili u narednim danima – navodi Spahić i dodaje da dr. Jovanović "ima regularnu našu dozvolu da se može baviti dodatnim radom u skladu sa postojećim pravilnikom".

VEZANI TEKST - Preminula dvoipogodišnja djevojčica iz Kaknja

Podsjetimo, dvoipogodišnja Džena preminula je jučer ujutro u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) nakon šestodnevne kome iz koje se nije budila, a nakon što je 8. novembra bila podvrgnuta "rutinskoj operaciji" koju je obavilo osoblje privatne oftalmološke ordinacije "Dr. Halimić" u Sarajevu, u kojoj je radila i dr. Nina Jovanović, uposlenica Kantonalne bolnice Zenica.

Operacija je obavljena u iznajmljenoj sali stomatološke ordinacije "Bejtović", a obavila ju je dr. Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da nema dozvolu Ljekarske komore Kantona Sarajevo, te anesteziolog dr. Suad Rožajac.

Doktorica je roditeljima, kako su ispričali, rekla da je sa operacijom oka sve prošlo uredu, ali da je prilikom buđenja iz anestezije, koju je radio dr. Rožajac, došlo do komplikacija čiji uzrok "ne znaju".

Dijete je, kako su kazali, prije operacije imalo uredno sve nalaze.

Džena Gadžun rođena je sa spuštenim kapkom, te ju je prije godinu u Kantonalnoj bolnici Zenica operisala dr. Nina Jovanović, specijalista oftalmologije i okuloplastični hirurg.

No, zbog infekcije, koja je nastupila, djevojčica je ponovo morala biti podvrgnuta operativnom zahvatu, a zbog dugog čekanja u Kantonalnoj bolnici Zenica, dr. Jovanović roditeljima je preporučila da se to uradi u privatnoj ordinaciji "Dr. Halimić" u Sarajevu, gdje je ona dodatno radila.

Ako je prva operacija rađena u Kantonalnoj bolnici Zenica i ako se radilo o hitnom slučaju, zašto zahvat nije urađen u toj zdravstvenoj ustanovi, zašto su roditelji sa djetetom upućeni u privatnu ordinaciju u Sarajevu?

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o istrazi smrti djevojčice iz Kaknja

Dr. Spahić pak kaže "da svaki pacijent koji je hitan, barem otkako je on u Kantonalnoj bolnici Zenica, mora biti primljen i mora mu se pružiti sva neophodna zdravstvena usluga".

- Ne postoji nijedan hitan slučaj, operisan ili ne, koji dođe na kapiju ove ustanove, a da se neće odmah primiti i pružiti mu se odgovarajuća zdravstvena usluga. Ukoliko je mi možemo pružiti, ukoliko ne možemo, pacijent se transportuje tamo gdje može dobiti takvu zdravstvenu uslugu. To je sigurno tako i to je jedini odgovor koji vam mogu dati po tom pitanju. Zašto dijete nije operisano i drugi put kod nas, ja vam ne mogu odgovoriti, otkud ja znam zašto nije?! Kako ćete to mene pitati. To pitajte onoga koji je o tome odlučio. To nije odlučeno u našoj bolnici - dodaje Spahić.

Slučaj preminule Džene Gadžun šokirao je sve u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji, i još jednom zorno pokazao kompliciranost i neefikasnost zdravstvenog sistema u državi sa 13 ministarstava zdravstva.

U cijeli slučaj uključeno je i Tužilaštvo Kantona Sarajevo, policija MUP-a KS i inspekcijski organi.

Ono što se do sada zna jeste da dr. Nina Jovanović ima licencu Ljekarske komore Zeničko-dobojskog kantona, ali ne i licencu Ljekarske komore Kantona Sarajevo.

Osim toga, aparati u ordinaciji u kojoj je djevojčica operisana nisu verifikovani od Verlaba, jedine laboratorije koja je ovlaštena za verifikaciju aparata za mjerenje u BiH.

Dodajmo i to da se Tužilaštvo Kantona Sarajevo jučer oglasilo kako će zatražiti obdukciju tijela preminule djevojčice Džene Gadžun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.