open-navfaktor-logo
search
Vatromet i ikonografija
Spahić: Slavlje u Foči jasna poruka Bošnjacima da se želi repriza '92.
Vatromet i ikonografja, uz neizostavno slavljenje doživotno presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, uz koje je sinoć u Foči obilježen neustavni Dan Republike Srpske (RS), jasna su poruka fočanskim Bošnjacima - smatra jedini bošnjački odbornik u Skupštini općine (SO) Foča Izet Spahić.
09.01.2022. u 15:12
get url
text

Iako uznemireni, povratnici u tom gradu, kako navodi, nisu iznenađeni prizorima sa kojima su navikli da žive.

- Slavljenje sa neizostavnim likom doživotno presuđenog krvnika i zločinca Ratka Mladića jasna je poruka koju smo dobro razumjeli, da je onaj pod čijom komandom je Drina tekla krvava, ponos i dika današnjim slavljenicima. Ovo je poruka da se želi repriza ’92. godine, jer kako drugačije razumjeti sinoćnje slavlje fočanskih Srba. Iako je Ustavni sud  svojom odlukom zabranio obilježavanje 9. januara, a Krivičnim zakonom koji je donio visoki predstavnik Valentin Inzko zabranjeno i kažnjivo negiranje genocida, veličanje presuđenih ratnih zločinaca, oba čina su sinoć priređena u Foči - istakao je Spahić.

Naglasio je da podržava potpredsjednika entiteta RS-a Ramiza Salkića koji od Tužilaštva BiH traži da procesuiraju organizatore ovakvih događaja te ističe da je bio spreman podnijeti krivičnu prijavu protiv orgaizatora.

- Ukoliko to ne urade oni kojima je to obaveza i za šta ih država plaća, lično sam spreman podijeti krivičnu prijavu. Organizacija je institucionalna, a općinske i policijske strukture su glavna ideološka, tehnička i logistička podrška bez obzira što se u javnosti prezentira da su organizatori grupe navijača, isto kao da nevladine organizacije imaju pravo kršiti zakon – podvukao je Spahić.

Navijačka grupa "Delije" Foča,  na najveću fočansku stambenu zgradu "Plavi neboder" tradicionalno je i ove godine  postavila  platnenu ikonu Svetog Stefana, dugu tridesetak metara, kojom su zamijenili dosadašnju. Na fočanskom trgu 9. januar navijači Crvene zvezde organizirali su vatromet uz bakljadu što je način na koji već pet godina obilježavaju Krsnu slavu i "dan Republike Srpske". Neizostavni dio dekora i ovog puta bile su slike Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca, te uznemirujuće poruke i uvredljivi transparenti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.