open-navfaktor-logo
search
Najavljivan još 2016.
Spajanje komunalnih preduzeća u holding u KS još na čekanju, šta koči proces
Još od marta 2016. godine uveliko se najavljivalo pokretanje spajanja komunalnih sarajevskih preduzeća u holding.
17.01.2022. u 20:05
get url
text

Elmedin Konaković tada je bio premijer Kantona Sarajevo i najavio je kako će sarajevska komunalna preduzeća biti integrisana, od tada do danas holdinga još nema.

Pitali smo ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Envera Hadžiahmetovića dokle se stiglo sa tim projektom, a s obzirom na to da je Skupština Kantona Sarajevo u oktobru 2021. godine usvojila Studiju društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području KS.

Hadžiahmetović je kazao kako problem za formiranje Holdinga pravi Zakon o lokalnoj samoupravi i da se on mora prvo izmijeniti.

- Formiran je tim na čelu sa Ekonomskim institutom i komisija od sedam ili devet članova koja će napraviti hodogram koje oblasti se trebaju pripremiti i da taj holding može zaživjeti kao preduzeće. To je sada jedna procedura, ali radimo na tome – kazao je Hadžiahmetović.

Ideja o pokretanju holdinga javila se po uzoru na zagrebački, koji je osnovan još 2007. godine, a kojeg čini 16 podružnica koje obavljaju djelatnosti nekadašnjih gradskih preduzeća, sedam trgovačkih društava i jedna ustanova.

U njegovom djelokrugu su čistoća grada, vodovod i odvodnja, zbrinjavanje otpada, plinara, tržnice, javni gradski prijevoz, groblja, robni terminali, upravljanje sportskim objektima i zaštita okoliša.

Sarajevo, s druge strane, ima sedam komunalnih preduzeća koja bi trebala činiti sarajevski holding, Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i Kanalizacija, KJKP Rad, KJKP Park, KJKP Sarajevogas, KJKP Toplane – Sarajevo i KJKP Tržnice – Pijace.

Studija koja je usvojena o opravdanosti formiranja holdinga rađena je na duži period sa detaljnim analizama svakog preduzeća.

Predloženi su i načini za ujedinjenje, centralizirani i decentralizirani model, odnosno ugovorno i statusno povezivanje. Stručnjaci daju prednost ugovornom modelu u prvoj fazi, najviše zbog različite finansijske situacije u preduzećima.

U studiji koju su podržali zastupnici u Skupštini KS se navodi da će uspostavom holdinga nakon određenog perioda biti stvorene pretpostavke za smanjenje dugovanja na nivou cijelog komunalnog sektora, a koji u ovom trenutku bilježi milionska dugovanja.

Očekuje se da će doći i do smanjenja dugovanja pojedinih preduzeća zbog smanjenih troškova zaposlenika općih službi koji više neće biti uposleni u preduzećima već u holdingu.

Na jednoj od ranijih sjednica Skupštine KS ministar Hadžiahmetović je kazao kako uposlenici neće ostajati bez posla, već da bi mogli biti prebačeni u druge firme na iste ili slične poslove.

VEZANI TEKST - Sarajevski holding: Konaković obećavao, nije ispunio, pa projekat "natovario" Forti

Cilj je, kako su ranije isticali iz Vlade KS, reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona Sarajevo, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, uz poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima i ostvarivanje ušteda u poslovanju.

- Namjera je objediniti administrativne dijelove javnih komunalnih preduzeća, uglavnom u dijelu javnih nabavki, pravnih pitanja i drugih zajedničkih poslova na jednom mjestu, odnosno u okviru holdinga koji bi ubuduće vršio ove poslove. Time će se ostvariti veća učinkovitost i  kvalitet u radu, spriječiti povećanje broja radnih mjesta, ali i ostvariti višemilionske uštede u postupcima javnih nabavki koje bi se provodile jedinstveno za sva preduzeća. Bit će omogućena i jedinstvena naplata svih komunalnih usluga na jednom mjestu i preko jednog računa za građane - naveo je ranije ministar Hadžiahmetović.

Zastupnici su podršku ovoj Studiji dali sa ciljem ozdravljenja komunalne privrede, svih onih sektora koji su neophodni za dobar životni standard stanovnika jednog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.