open-navfaktor-logo
search
Brojne opasnosti
Spašen planinar na Čvrsnici: GSS upozorava da ne krećete sami na planinu
Nakon što je jučer sa stijene Velikog Kuka na planini Čvrsnici spašen planinar, iz Gorske službe spašavanja Stanica Mostar apeluju na građane da ne kreću sami u planine.
13.08.2021. u 16:27
get url
text

- Jučerašnja akcija spašavanja je još jedan klasični primjer greške koja se često dešava u planini. Često vam je uzaludna priprema, fizička spremnost i oprema ako se odlučite ići sami u planinu. Planina teško oprašta greške i lahko će vas kazniti. Ako se već krećete sami, iz bilo kojeg razloga, informišite svoje najbliže, GSS ili bilo koga drugog o detaljima i pravcu vašeg kretanja. Ovo je pogotovo važno ukoliko negdje idete prvi put – upozoravaju iz GSS-a.

Navode da je neophodno znati brojeve lokalnih gorskih službi spašavanja ili saveza s obzirom na to da Bosna i Hercegovina nema jedinstveni broj za zvanje u slučaju nesreće (112).

- Srećom planinar koji je jučer zapeo u stijeni Velikog kuka je imao signal pa je mogao da pozove volontere iz GSS-a, inače bi bez direktne pomoći i danas ostao u stijeni ili bi nastradao prilikom pokušaja samospašavanja – navode iz GSS-a Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.