open-navfaktor-logo
search
Heroji se vraćaju
Spasioci iz FBiH danas dolaze kućama, ispred Vijećnice će ih dočekati porodice, prijatelji, tortice za pse
Spasioci iz Federacije BiH, njih 70, danas se vraćaju svojim kućama nakon što su učestvovali u spašavanju života u zemljotresom pogođenoj Republici Turskoj.
19.02.2023. u 11:25
get url
text
Spasioci GSS FBiH
Spasioci GSS FBiH

Riječ je o pripadnicima Gorske službe spašavanja FBiH i Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina - USAR tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), koji su prethodnih dana u pokrajini Hatay u Turskoj, učestvovali u akcijama spašavanja nakon razornog zemljotresa koji je 6. februara pogodio jug ove zemlje, vraćaju se kući.

Kako nam je kazano u Gorskoj službi spašavanja Federacije BiH, oko 15 sati će biti u Sarajevu, gdje će zastati kod Vijećnice da pozdrave građane, a gdje će ih dočekati i kolege, prijatelji, porodica, sugrađani.

- Naši heroji dolaze danas. Umorni su, svi smo na njih ponosni jer su dali svoj maksimum da pomognu turskom narodu. Tamo su bili oko 12 dana, neki i kraće jer je nekoliko grupa otišlo. To su kolege, pripadnici Gorske službe spašavanja Federacije, njih 70 iz 12 gradova. Sa njima će biti i naši potražni psi Atos, Šmeki i Ela. Mislim da našim psima građani priređuju malo iznenađenje, torte za pse - kazali su nam u GSS-u FBiH.

Dodaju kako će se nakon kratkog zadržavanja kod Vijećnice uputiti prema Azićima, lokaciji odakle su ispraćeni u Tursku.

- U Azićima će ih dočekati premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa saradnicima. Tu će biti i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite - rečeno nam je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.