open-navfaktor-logo
search
FUCZ
Spasioci u rijeci Savi na području Odžaka već danima tragaju za pet nestalih turskih državljana
Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) već sedam dana tragaju za pet nestalih turskih državljana u rijeci Savi na području Odžaka. Ova akcija FUCZ-a uslijedila je nakon zahtjeva Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Posavskog kantona za angažovanjem tima FUCZ-a za spašavanje na vodi i pod vodom.  
04.01.2023. u 16:16
get url
text

Mješoviti tim FUCZ-a, sastavljen od pripadnika federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama, 28. decembra 2022. godine uključio se u potragu za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili, saopćio je FUCZ.

- Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km - saopćili su iz FUCZ-a i dodali:

- U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Uprave civilne zaštite RS-s, pripadnici Službe CZ-a Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske. FUCZ, osim što je uključen u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu. Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.