open-navfaktor-logo
search
Dan policije TK
Specijalci demonstrirali snagu: U Kanadi počelo sklapanje novih transportera za MUP TK
Defileom policajaca i njihovih vozila kroz grad i vježbom Jedinice za specijalnu podršku, u Živinicama je danas obilježen Dan policije Tuzlanskog kantona. Specijalci su pokazali kako izgleda hapšenje osumnjičenih nakon automobilske potjere, kao i akciju koja počinje spuštanjem s krova zgrade i ulaskom kroz prozor, a rezultira lociranjem i hapšenjem kriminalaca.
22.05.2023. u 11:57
get url
text
Pokazna vježba specijalaca u Živinicama
Pokazna vježba specijalaca u Živinicama

Prema riječima direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana, stanje sigurnosti u TK, prema analizama koje je radila policija, najbolje je u posljednjih 10 godina.

- Nastavljen je trend ulaganja u policiju, a vjerujem da mnogi građani to primijete. Taj kontinuitet traje godinu i po dana, počev od poboljšanja materijalnog statusa kroz izmjene Zakona o plaćama policijskih službenika TK, što je bila obaveza još od 2010. godine, a garantira isti standard plaća kao i Federalna uprava policije. Također, imamo nove uniforme, nabavljena su standardna i specijalistička vozila i oprema, a do kraja godine namjeravamo nabavku balističke opreme, koja je poprilično zastarjela - kaže Korman.

Defile i vježbu pored zvaničnika u Živinicama je pratio veći broj građana, a vježbu specijalaca posmatrali su i učenici živiničkih škola.

- Policijske strukture u TK iz godine u godinu postaju sve jače i organiziranije. To je rezultat njihovog truda, ali i investiranja u sigurnosne strukture. Tokom dvije godine smo obezbijedili rekordna sredstva i tokom ove godine ćemo vidjeti najveće efekte tih ulaganja. Mislim da nakon dugo godina možemo reći da je ovo najsvjetlija tačka kada je u pitanju vlast u TK - rekao je Irfan Halilagić, premijer TK.

Podsjećamo, prošle godine za opremanje policije u TK je izdvojeno 15 miliona KM, a otprilike trećina sredstava od tog iznosa treba da bude realizirana tokom ove godine. Pored, toga u budžetu za ovu godinu je osigurano još oko 10 miliona KM.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović istakao da je ulaganje u policiju prevencija, da ne bi došlo do represije, jer policija mora biti sprema da odgovori na sve zadatke u miru, ali i u slučaju nekih vanrednih situacija.

- Većinu nabavki smo završili, očekujemo završetak nabavke naoružanja koja je ušla u drugu fazu, kao i isporuku transportera koji se trenutno sklapaju u Kanadi. Ove godine dva prioriteta su nabavka zemljišta i projektovanje zgrade Uprave policije u Živinicama i nabavka objekta bivše zgrade Tužilaštva TK za potrebe Policijske uprave u Tuzli. U toku je postavljanje kamera na području TK, što zahtijeva izmjene Zakona o policijskih službenicima TK, kako bi prikupljeni podaci mogli biti korišteni u postupcima - kaže ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović.

{$galerijaFotografija}

mup-tk-reket-hapsenje (1).JPG
1 od 27
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.