open-navfaktor-logo
search
Lažni narativi
Specijalni izaslanici SAD-a u BiH: Poricanje genocida je krajnja okrutnost prema žrtvama, to je novo ubijanje, silovanje...
Poricanje genocida je krajnja okrutnost prema žrtvama i izaziva efekat kao da se radi o ponovnom ubijanju, odvajanju ili silovanju, ocjenjuje u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Deborah Esther Lipstadt, specijalna izaslanica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za monitoring i borbu protiv antisemitizma.
14.07.2023. u 11:52
get url
text

Navela je kako je najvažnije pravovremeno se suprotstaviti lažnim narativima, kakav je o onaj koji dolazi iz Rusije kada je u pitanju napad na Ukrajinu, jer se to koristi "da se opravdaju pogreške i nepravda".

Lipstadt je zajedno sa još dvoje specijalnih izaslanika, Rashadom Hussainom, savjetnikom državnog sekretara i predsjednika SAD-a za pitanja vjerskih sloboda i ambasadorom za međunarodne vjerske slobode i Desirée Cormier Smith, specijalnom predstavnicom za pitanja rasne pravičnosti i pravde posjetila Bosnu i Hercegovinu, te prisustvovala obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici.

Specijalni izaslanici su se složili da Sjedinjene Američke Države previše godina nisu bile dovoljno fokusirane na regiju i Bosnu i Hercegovinu, te da su to dosadašnji američki predsjednici priznali.

Namjera im je, kako kažu, da se to ne ponovi.

Intrevju u cjelosti možete pročitati OVDJE. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.