open-navfaktor-logo
search
Jedinstveni događaj
Spektakl u Mostaru: Bakljada i noćni skok povodom godišnjice obnove Starog mosta
Spektakularnom bakljadom i počasnim noćnim skokom u Neretvu s luka Starog mosta u Mostaru večeras je svečano obilježena 19. godišnjica obnove ovog UNESCO-ovog spomenika kulture.
23.07.2023. u 23:04
get url
text
Mostar,l bakljada, 19. godišnjica obnove
Mostar,l bakljada, 19. godišnjica obnove

Počasni skok je izveo mostarski skakač Emel Tiro.

Jedinstveni događaj pratili su brojni građani i turisti u Mostaru, okupljeni na platou ispod Starog mosta.

Time su Mostarci u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara simbolički, odaslali čestitke i poruke zahvalnosti svima koji su dali doprinos i uzeli učešće u obnovi Starog mosta.

Stari most je izuzetnim angažmanom Mostaraca, od simbola mržnje i rata, izgrađen kao Most mira i danas je najveća turistička atrakcija u gradu i regiji.

Na današnji dan prije 19 godina obnovljen je Stari most u Mostaru. Proces obnove bio je uzbudljiv, težak i ponekad nepredvidiv. Rekli bismo – priča za sebe.

VEZANI TEKST - Na današnji dan, prije 19. godina, Stari je izronio za one što ga vole

Prvu ponudu za obnovu dao je administrator Evropske unije u Mostaru Hans Koschnik, ali tadašnji politički predstavnici iz vladajućeg HDZ-a BiH nisu prihvatali učešće, pa je gradonačelnik istočnog dijela Grada Safet Oručević odbio Koschnikov prijedlog, izričito tražeći da Stari most ne grade samo Bošnjaci.

Već u novembru 1995. godine, tadašnje Predsjedništvo istočnog dijela Mostara donijelo je odluku o pokretanju inicijative za izgradnju Starog mosta.

Donesena je odluka da se neće graditi bez zajedničkog učešća, i Srba, i Hrvata, i Bošnjaka, a ideja je dobila veliku podršku iz svijeta.

Godinu kasnije, tokom posjete Mostaru, predsjednik Republike Turske Sulejman Demirel izrazio je spremnost da njegova Vlada u potpunosti finansira izgradnju, što nije prihvaćeno zbog ideje međunarodnog projekta, pa je Turska postala prvi počasni donator.

Podrška obnovi uskoro stiže iz brojnih drugih zemalja svijeta. Uz pomoć američke administracije, donacije za izgradnju uručile su Holandija, Francuska, Italija, Hrvatska, Aga Khan Foundation, Irsica,Word monument fond i brojne druge institucije i pojedinci.

Svi su zdušno podržali projekat, svjesni da je riječ o svjetskom spomeniku mira. Između ostalih i Vaclav Havel, Nelson Mandela, Ivica Račan, Sulejman Demirel, Jacques Cirac, Kraljica Ranija, Princeza od Luksemburga Maria Tereza, Irina Bokova, Bill Clinton i Tadeusz Mazowiecki.

Projekat su u partnerstvu sa Gradom Mostarom preuzeli Svjetska banka i UNESCO, te Frederic Maior i James Wolfensohn.

To je dio priče o zahtjevnoj obnovi Starog mosta u Mostaru u čije je nove temelje i savršen luk svoj trud ugradila cijela Međunarodna zajednica na čelu sa Svjetskom bankom, a po okončanju gradnje je uvršten na listu svjetske kulturne baštine, pod zastavom UNESCO-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.