open-navfaktor-logo
search
"Borim se unutar stranke"
Spekulira se da Irfan Čengić napušta SDP, on poručuje: Moje zastave su uvijek iste boje
Već neko vrijeme spekulira se da bi Irfan Čengić mogao napustiti Socijaldemokratsku partiju (SDP), a sada se već spominje da prelazi u Demokratsku frontu.
27.12.2021. u 14:13
get url
text

Čengić je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a nakon neuspjelog izbora Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, Čengić je podnio ostavku na sve stranačke funkcije u SDP-u.

Pojašnjavajući tada odluku o ostavci kazao je da funkcije budu i prođu, i da su ga sa 20 godina građani prvi put izabrali, sa 21 izabrali ga u partiji za generalnog sekretara, sa 24 u rukovodstvo vijeća, sa 26 u Parlament, na svaku poziciju je, ističe, bio biran, a ne postavljen.

- Sa 28 ništa mene više ne može od funkcija impresionirati, tako da ih se lako odreknem, ali borbe nikada. Znam ja koliko sam uradio (i dalje ću raditi) da bismo skupili većinu i sa kakvim (ne)ljudima sam morao sjediti. Ne smatram se odgovornim. Ali smatram da trebam preuzeti odgovornost, ali uzalud je o tome pričati u društvu gdje ljudi imaju cijenu - naveo je tada Čengić.

Prije nekolio dana na Facebooku se oglasio i zastupnik u Skupštini KS Igor Stojanović (SDP).

- Osim SDA koja sve radi da sruši kredibilitet "Trojke", imamo i unutrašnje neprijatelje koji unutar "Trojke" smišljaju koju će partnersku stranku kritikovati čim prije zbog bilo koje greške. I ti su mnogo gori od opozicione SDA. Petokolonaši sa bolesnim ambicijama. Ploča na Kazanima, Expo sajam, nepotizam u zapošljavanju. Jedva čekaju da kritikuju bez pokušaja komunikacije unutar četiri zida sa partnerima. Da vide stvarno šta je problem i pokušaju postići dogovor prije nego krenu kritikovati. Dokaz nezrelosti i bolesne ambicije.

Imamo i ove što se slikaju samo sa SDA-ovcima i uglavnom imaju lične ambicije pa su spremni da uruše procese promjena samo zbog ličnog interesa. Da pljuju po svima i ruše čak i svoje partijske drugove da bi oni profitirali. Njih ne zanimaju promjene u društvu. Ne vjeruju u povjerenje i poštovanje, čak ni sa svojim partijskim drugovima. I sa takvim razmišljanjem žele da vode procese. Što je najgore, lideri im i ukažu povjerenje ponekad. Svaki pokušaj završi katastrofalno za opće dobro, a za njih lično završi sjajno – napisao je između ostalog Stojanović.

Mnogi su u ovoj njegovoj objavi prepoznali Irfana Čengića. Neki su nam čak i u SDP-u posvjedočili da Stojanović tu cilja Čengića.

Prije nekoliko dana u gostovanju na N1 Čengić je govoreći o koaliciji u Kantonu Sarajevo kazao:

- Nema ljubavi ni unutar jedne stranke, a ne da bude ljubavi između dvije stranke.

Pitali smo ga da li su tačne spekulacije da napušta SDP na što je Čengić odgovorio:

- Ja samo jednu stranku imam. Moje zastave su uvijek iste boje, za svoje stavove se borim unutar stranke. Ne planiram napuštati nikada SDP – kazao je Čengić za Faktor.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a i ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta za Faktor je odgovarajući na pitanje da li je tačna spekulacija da Irfan Čengić prelazi iz SDP-a u DF kazao da ta "priča nema nikakve veze sa stvarnošću".

- Ja sa Irfanom imam odličnu saradnju i Irfan radi odlično svoj posao kao federalni zastupnik i daje veliki doprinos radu SDP-a – kazao je Šteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.