open-navfaktor-logo
search
Dom naroda
Špirić odgovorio zašto nisu došli na sjednicu: Ukidanje akciza nije hitno, sad je problem i postizborno vrijeme
Nikola Špirić, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, pokušao je objasniti razloge neodržavanja sjednice ovog doma na kojoj se trebalo odlučiti o privremenom ukidanju akciza na gorivo. Sjednica nije održana jer se nisu pojavili delegati iz SNSD-a, HDZ-a i jedan iz SDS-a.
04.10.2022. u 14:06
get url
text

Špirić je prvo čestitao izbornim pobjednicima, a potom kazao da je bila zakazana hitna sjednica Doma naroda, a poslovnički je trebala biti redovna.

VEZANI TEKST - Otkazana sjednica Doma naroda, zbog HDZ-a i SNSD-a zasad ništa od ukidanja akciza na gorivo i nulte stope PDV-a

Sjednicu je zakazao Bakir Izetbegović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda, jer Špirić nije ispoštovao poslovnik o radu i u propisanom roku udovoljio pismenom zahtjevu pet delegata za sazivanje upravo hitne sjednice.

- Bila je zakazana hitna sjednica Doma naroda. Ja sam 22. septembra dobio potpise pet delegata. Tada nismo imali konsenzus na kolegiju, bio je finiš predizborne kampanje. Kolega Izetbegović ju je zakazao za danas. Mogla je biti održana redovna sjednica – rekao je Špirić.

Nakon što je prvo objasnio da on nije zakazao sjednicu jer je predizborna kampanja bila pri kraju, za Špirića sada dva dana nakon izbora nije svrsishodno odlučivati o akcizama.

Špirić je ukazao da na današnju sjednicu nisu došli ni svi delegati koji su potpisali zahtjev, misleći na Mladena Bosića iz SDS-a.

To mu, dodao je, daje za pravo da kaže "da je tako ozbiljnu stvar šest mjeseci pratilo politikanstvo, opozicija je zapravo vodila predizbornu kampanju".

- Nije svrsishodno da se dva dana nakon izbora odlučuje o tako bitnoj stvari – dodao je Špirić, uz opasku da je opozicija na ovome vodila kampanju i izgubila izbore.

Kao idući korak najavio je sjednicu kolegija.

Bakir Izetbegović je nakon otkazivanja sjednice Doma naroda kazao da misli da su namjerno eskivirali i da će nastaviti eskivirati.

(FOTO: Ajdin Cocalić)

Istakao je da izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koji je danas također bio na dnevnom redu i kojim se uvodi nulta stopa na onsovne životne namirnice i 22 posto na luksuz, gube smisao jer predviđaju da važe do kraja godine.

- Zašto nešto voditi radi mjesec dana. Pokušat ćemo ponovo. Gospodin Špirić je rekao da ćemo to završiti kroz redovnu sjednicu. Mi smo uvijek raspoloženi za redovnu sjednicu. Mi koji smo došli poslali smo jasnu poruku da stojimo iza onog što smo obećavali i danas bismo glasali za ove zakone. Drugi neka za sebe odgovaraju, ne bih to komentarisao – dodao je Izetbegović.

Delegat Zlatko Miletić odgovorio je Špiriću da ne postoji bilo kakva prepreka u smislu procedura kad je u pitanju poslovnik Doma naroda.

(FOTO: Ajdin Cocalić)

- Oni i dalje misle, kad kažem oni mislim na nacionalne stranke, da ne trebaju odgovoriti na zahtjeve građana da se više brinu za njihovu egzistenciju. Više od pola miliona ljudi glasalo je za njih, građani su im time dali signal da je to kako se ponašaju uredu. To ne znači da se za sve obespravljene građane nećemo boriti. Mogli su mirne duše to uraditi danas da su željeli – dodao je Miletić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.